Energetska učinkovitost i brzina izgradnje glavni su aduti montažnih kuća – preostaje vam samo pronaći idealno zemljište. U nastavku donosimo neke osnovne smjernice i informacije oko projekta zvanog gradnja montažne kuće: cijena montažne kuće, materijali, dozvole…

Osnovni materijal koji se koristi za izradu horizontalnih, međukatnih i krovnih konstrukcija kod montažnih kuća je – drvo. No danas se izradu krovova i zidova s toplinskom izolacijom koriste različita građevna rješenja i kombinacije materijala po uzoru na zemlje Sjeverne Europe – među kojima svakako prednjači skandinavska regija.

Moderne montažne kuće upravo zato ponekad je teško razlikovati od onih konvencionalnih, a pritom se projekt može izraditi po želji – pod uvjetom da su zadovoljene sve stambene, formalne i funkcionalne potrebe. A svaka kuća u pravilu dolazi s energetskim certifikatom i dugogodišnjom garancijom na konstrukciju. No uz niskoenergetski standard, njihova velika prednost je brzina sastavljanja budući da si svi njeni dijelovi prefabricirani, tako da drvene montažne kuće mogu biti useljive u roku od dva do tri mjeseca.

Međutim, pritom je potrebno napomenuti da gradnja montažne kuće nije toliko plug&play, one se postavljaju na temelje od armiranog betona, stoga su za njih potrebni projekt i građevinska dozvola kao potvrda zadovoljavanja propisa iz područja seizmičke otpornosti, zaštite od požara te ostalih sigurnosnih, građevinskih propisa i lokalnih urbanističkih planova.

Dakle, hrvatsku birokraciju ipak je nemoguće izbjeći, ali ukoliko se unatoč tome odlučite na ovu opciju i posjedu ste zemljišta ili ga namjeravate kupiti – u nastavku donosimo popis tvrtki kod kojih možete pronaći različite varijante montažnih kuća, ovisno o vašoj željenoj razini komfora.

Honka_montažna kuća

Honka

Finska tvrtka Honkarakenne Ltd. jedan je od globalni proizvođača drvenih montažnih objekata s tradicijom od 1958. godine, a svoje predstavništvo ima i u Hrvatskoj. Njihove montažne kuće izgrađene su od finskog drveta, inspirirane su nordijskom prirodom i organskim, zdravim životom. Njihov asortiman uključuje skandinavski stil moderne montažne kuće, tradicionalne montažne kuće i vikendice, a također isporučuju i razne vrste objekata za komercijalnu i javnu upotrebu.
Pritom nude i različite vrsta oblaganja kako biste dobili željeni izgled, stoga možete birati između obloge od cedrovine, smreke ili finskog bora.
A kako biste se inspirali, ovdje možete pronaći Honka Look Book i krenuti u obilazak nadahnjujućih Honka domova širom svijeta.
Što se nas tiče, definitivno izbor broj 1.!
Cijena za “ključ u ruke” isporuku Honka kuće varira između 1.000 do 1.500 eura (+ PDV) po kvadratnom metru, što ovisi o složenosti kuće i razini željene opreme.

Studio Domus

Nakon višegodišnjeg iskustva rada u području projektiranja, proizvodnje i izgradnje montažnih kuća stekli na talijanskom i švicarskom tržištu, ova tvrtka iz Pule odlučila je inovativna načela zelene gradnje promovirati i u Hrvatskoj.
Studio Domus proizvodi montažne niskoenergetske kuće “po mjeri” kao i one tipske iz kataloga čije cijene reflektiraju primijenjena optimizirana i racionalna građevna rješenja. U ponudi imaju Smart line kuće od 60-100 m2, Comfort line od 100-140 m2 i Premium line kuće od 140-200 m2. Sve kuće spadaju u energetski razred A+, a prve dvije linije osmišljene su u suradnji s projektnim biroom Studio Atrium.
Kompletni katalog, koji ujedno uključuje i tlocrte svakog modela kuće, dostupan je ovdjeOvisno o stupnju dovršenosti objekta, za kvadratni metar njihove montažne kuće izdvojit ćete od 600 do 1.000 eura (+ PDV), a što svaka od ovih cijena točno podrazumijeva – možete saznati u njihovom cjeniku

Domprojekt_montažna kuća

Domprojekt 

Ova zagrebačka tvrtka projektira, proizvodi i gradi niskoenergetske montažne građevine stambenog tipa – obiteljske kuće, ali i građevine poslovne i javna namjene kao što su vrtići, škole ili zdravstvene ustanove. Pritom svakako vrijedi napomenu da je ova tvrtka u Best Buy Construction istraživanju provedenom u Hrvatskoj u ožujku 2022. godine osvojila prvo mjesto, kao tvrtka koja u Hrvatskoj proizvodi montažne kuće s najboljim omjerom cijene i kvalitete.

U njihovom katalogu možete pronaći tri kategorije kuća – prizemnice, kuće s potkrovljem i katne kuće. U svakoj kategoriji dostupan je poveći izbor modela, a ukoliko želite stručnu podršku pri odabiru najpovoljnijeg stambenog rješenja, možete posjetiti njihovu izložbenu kuću u zagrebačkom naselju Blato, u Delkovečkoj 4.
Cijena montažne kuće kod ove tvrtke ne formira se na temelju kvadrature kuće, već isključivo na temelju troškovnika. Stoga konačni iznos ovisi o različitim parametrima – arhitektonskom oblikovanju, vrstama materijala, sistemu gradnje, lokaciji i slično, a više o tome doznajte ovdje.

Partas

Tvrtka iz Jastrebarskoj nudi širok asortiman kuća koje su podložne izmjenama po željama kupaca. U kategorijama do 100 m2, 100-150 m2, 150-200 m2 i veće od 200m2 zasigurno ćete pronaći neku kuću koja odgovara vašem ukusu i prostornim gabaritima. A ova tvrka također nudi i mogućnosti ugradnje dizalica topline kao i fotonaponskih sustava kako bi krov vaše odabrane kuće bio održiv i energetski učinkovit. Više detalja saznajte na njihovoj web stranici

Domusplus_montažna kuća

DOMUSplus

Zagrebačka tvrtka nudi dva modela izgradnje montažnih kuća – visoki roh bau i ključ u ruke, a dostupne su u površini od 100m2 do preko 200 m2. Osnovna razlika između ova dva pristupa jest što visoki roh bau, investitoru omogućava fleksibilnost u odabiru i izvođenju završnih obrtničkih radova u unutrašnjosti objekta, dok “ključ u ruke” podrazumijeva da dobavljač preuzima svu odgovornost za izvođenje radova i kvalitetu radova do useljenja. Osim po površini, modele kuća možete pretraživati prema željenom broju soba i katnosti. Tlocrti i vizualizacije dostupne su za svaku varijantu. 

Intal dom montažna kuća

Intal dom

Za razliku od drugih tvrtki koje cijene nude isključivo po upitu, kod ove bjelovarske tvrtke naznačene su cijene po kvadratu. Kuća prizemnica u roh-bau izvedbi će vas tako koštati 700 eura po kvadratnom metru, kuća prizemnica u visokoj roh-bau izvedbi 800 eura, a ključ u ruke 990 eura po kvadratnom metru (PDV uračunat u cijenu). Pritom vrijedi napomenuti da je garancija tvrtke na konstrukciju kuće čak 50 godina. Kompletni katalog montažnih kuća pogledajte ovdje.

DLB_montažna kuća_Lovinac

DLB

Varaždinska tvrtka sistem plaćanja i cijena formira ovisno o lokaciji montaže i obujmu radova (primjerice, uključuju li isti kompletnu projektnu dokumentaciju, geodetske podloge i slično) kao i stanju cijena materijala i usluga na tržištu, stoga obračun cijena vrše po važećem cjeniku na dan upit.
Na njihovoj stranici možete provjeriti kompletni katalog svih montažnih kuća u ponudi, a one se kreću od 700 eura po kvadratnom metru za visoki Roh Bau, 880 eura za kompletno unutarnje uređenje i 150 eura po kvadratnom metru ako se odlučite samo na izvođenje temelja.
Ako nemate prevelike zahtjeve, ovdje ćete pronaći i skromnu drvenu kućicu tradicionalne arhitekture, do one modernijeg tipa – poput ove prikazene na gornjoj slici u ličkom Lovincu.

My house

Na području Dalmacije, točnije u Stobreču, možete pronaći tvrtku My house ukoliko vas zanima izgradnje montažne kuće. Uz prizemne kuće, kuće s potkrovljem, katne i katne s potkrovljem, ova tvrtka gradi i montažne poslovne objekte, ugostiteljske objekte i objekte posebne namjene (staračke domove, ambulante, dječje vrtiće). U online galeriji možete vidjeti njihov portfelj s završenim projektima, kao i onima koji su u tijeku.

 

Foto: Honka, Domprojekt, DOMUSplus, Intal dom, DLB