Stručnjaci iz Leonor Greyla savjetovali su nas koja pravila nikako ne smijete kršiti.

Kosu uvijek očetkajte dok je suha, prije nanošenja šampona. Ključno je ukloniti čvorove u kosi da se izbjegne lomljenje, a raspletenu ćete kosu prati mnogo lakše i ugodnije.

Ako imate suhu kosu ili vam je lak za kosu omiljen proizvod za oblikovanje, nanesite ulje poput L’Huile de Leonor Greyl po cijeloj duljini i na vrhove kose prije svakog pranja. Ulje će olakšati njezino rasplitanje i dubinski je nahraniti.

Vrlo je važno redovito čistiti četke i češljeve. Čak i sitna prašina na vašoj četki može ugroziti higijenu vaše kose i prigušiti njezin prirodni sjaj, prekrivajući je sitnim česticama prljavštine. Uz to, potrebno je koristiti različitu četku za rasplitanje – ravnu četku od veprove dlake – i za sušenje kose – okruglu četku.

Uvijek odaberite šampon prema stanju vlasišta, a ne prema stanju duljine i vršaka kose. Također, treba znati da šampon ne treba stvarati puno pjene da bi bio učinkovit. Naprotiv, proizvodi koji se obilno pjene često su vrlo agresivni.

Nema potrebe nanositi šampon po duljini i na vrhove ; šampon se koristi za pranje vlasišta, a dok ga ispirete, pjena će se spustiti po cijeloj duljini vaše kose, i blago je oprati.

Ako kosu perete često, svaki dan ili svaki drugi dan, šamponirajte je samo jedanput. Inače se preporučuju dva uzastopna šamponiranja.

Šamponiranje bi trebalo trajati najmanje tri minute. Dobro navlažite kosu, i zatim nanesite malu količinu šampona na korijen kose. Masirajte vlasište kako biste potaknuli mikrocirkulaciju te nastavite postupno dodajući male količine vode, sve dok se ne stvori gusta pjena, a zatim temeljito isperite dok vam kosa ne škripi pod prstima.

Odaberite masku za kosu prema stanju vaše kose i vrhova. Nikada je ne nanosite na korijen, kako biste sačuvali lijep volumen. Ne držite masku predugo vremena, jer se u protivnom može osušiti na vašoj kosi i izgubiti svoja hranjiva svojstva. Naprotiv, ako koristite ulje, možete ga ostaviti koliko god to želite.

Uvijek prilagodite svoj ritual njege kose okolišu u kojem se nalazite. Klima i kvaliteta vode često su važniji kriteriji nego vam se čini.

Nikada ne fenirajte, ravnajte ili kovrčajte kosu, a da je pritom ne zaštitite po duljini i vrhovima. Često se podcjenjuju oštećenja izazvana toplinom. Prije sušenja kose, ne zaboravite svaki puta nanijeti malu količinu seruma ili hidratantnog proizvoda koji se ne ispire.

Leonor Greyl proizvodi dostupni su ovdje.

Fotografije: Unsplash