Bez obzira na to volite li kuhati ili se tek ”upoznajete” s ovom vještinom, imati pri ruci praktične kuharice s finim receptima i detaljno raspisanim postupkom uvijek je dobra ideja. Na tržištu postoji bezbroj kuharica na koje se možete osloniti, no mi smo ovog puta napravili presjek od tri izvrsna naslova domaćih gastro blogera koji vas zasigurno neće razočarati!

”Domaćica” / Sanja Mijac

Sanja Mijac dobro je poznato ime na domaćoj gastro sceni, a u njezinoj kuharici nalazi se više od 115 recepata i ideja namijenjenih svakodnevnom kuhanju. Kuharica obuhvaća recepte iz bakine kuhinje, s naglaskom na deserte, ali i brze slane pripravke te zimnicu – čime se starinske delicije prenose na nove generacije. Autorica je oduvijek sanjala o kreiranju kuharice koja bi ljudima pružila jednostavna domaća jela i deserte te poslužila kao izvor inspiracije i mjesto za pronalazak provjerenih recepata za razne prilike. Recepti unutar kuharice osmišljeni su kako bi obogatili svakodnevicu novim jelima koja će pronaći svoje mjesto u domovima ljudi, dok su određeni recepti zamišljeni da svojim izgledom i mirisom evociraju uspomene na djetinjstvo.

”Pantarul doma” / Ana-Marija Bujić

Pantarul je jedan od najpoznatijih dubrovačkih restorana za koji se mogu pronaći samo najbolje recenzije, stoga ne čudi što zadovoljni posjetitelji uvijek zapitkuju za recepte. Međutim, okusi ovog odličnog mjesta sada se mogu pronaći i na vašem stolu jer je Ana-Marija Bujić, autorica gastro bloga ”Da mi je nešto slatko”, prilagodila recepte i objedinila ih u kuharici ”Pantarul doma”. Preukusni specijaliteti i zanimljivi načini pripreme, oduševit će vas na prvu, stoga želite li unaprijediti svoje kulinarske vještine i uživati u sjajim okusima, ovo je kuharica za vas.

”Beba za stolom” / Edita Šimić

Edita Šimić krije se iza gastro bloga ”Kuživancija”, a poznata je po tome što priprema zdravu i kvalitetnu hranu koja kao finalni produkt donosi zanimljive i neobične spojeve. No ovaj put u fokusu je kuharica za djecu, preciznije bebe, što će biti od velike pomoći majkama koje nisu sigurne što pripremati najmlađima. Kuharica”Beba za Stolom” nudi jedinstven pristup dohrani djece s ciljem modernizacije prehrane beba i pružanja edukacije roditeljima, a Edita ju je napravila u suradnji s nutricionisticom Anom Jelekovac Jurkin. Osim detaljnih informacija i prilagođenih recepata, kuharica je korisna i nakon dohrane jer može poslužiti kao dugoročni vodič za zdravu prehranu obitelji. Podijeljena je na teorijski dio koji obuhvaća savjete o početku dohrane, odabiru metoda, preporučenoj hrani, kombiniranju namirnica, uvođenju alergena, i drugim važnim temama, te praktični dio s više od 60 univerzalnih recepata prikladnih za bebe i obitelj.

Foto: Pexels, Kuživancija, Domaćica, Pantarul