Jedan od najiščekivanijih dokumentaraca koje je u svom programu a ovu godinu najavio HBO svakako je onaj o kontroverznom obiteljskom slučaju Allen – Farrow. Premijera je zakazana za nedjelju, 21. veljače.

Iako nosi naslov “Allen v. Farrow”, kritičari upozoravaju kako ćete ovdje dobiti pregled kompleksne obiteljske situacije slavnog para samo iz jednog kuta. Četverodijelna dokumentarna serija HBO-a u režiji Kirbyja Dicka i Amy Ziering (On the Record) pokriva kaos koji je nastupio kada je legendarni redatelj Woody Allen optužen za zlostavljanje svoje usvojene kćeri Dylan Farrow, 1992 godine. Dokumentarac pokušava prenijeti ono što je Mira Farrow pokušavala objasniti još tada, a odnosi se na ponašanje slavnog redatelja koje je utjecalo na njihovu obitelj. Ovog puta čini se kako su njezini pokušaji dobili stvarnu realizaciju.

Allen, Soon-Yi Previn i drugi potencijalni Allenovi pristaše nisu intervjuirani za seriju – umjesto toga, predstavljeni su dijelovi audioknjiga iz Allenovih nedavnih memoara Apropos of Nothing, za razliku od Farrowove verzije događaja, koja inače dominira narativom. To je dijelom i zbog toga što je verzija priče Mije Farrow podržana nekim temeljitim i zastrašujućim dokazima, kao i s preko desetak intervjua s obitelji, prijateljima i stručnjacima koji podržavaju njezino gledište.

Naime, u kolovozu 1992., Dylan Farrow, tada stara sedam godina, optužila je američkog filmaša i glumca Woodyja Allena da ju je seksualno napastovao u domu njezine posvojiteljice Mije Farrow u Bridgewateru, Connecticutu. Kada je iznesena optužba, Allen i Mia Farrow bili su u dvanaestogodišnjoj vezi i imali su troje djece zajedno: dvoje usvojenih Dylana i Mosesa i jedno biološko Satchel (danas poznato kao Ronan Farrow). Navodi se da se seksualno zlostavljanje dogodilo osam mjeseci nakon što je Farrow saznao da je Allen imao romantičnu vezu s drugom od svojih usvojenih kćeri, Soon-Yi Previn, koja se 1997. udala za Allena. Redatelj je tvrdio da je veza potaknula Farrow da izmisli optužbu za zlostavljanje kao akt osvete. Državna policija države Connecticut uputila je Dylan na Kliniku za seksualno zlostavljanje djece iz bolnice Yale – New Haven, u kojoj su zaključili da Allen nije seksualno zlostavljao kćer i da je na optužbu vjerojatno “utjecala” Mia Farrow. Odjel za socijalne usluge u New Yorku nije pronašao “vjerodostojne dokaze” koji podupiru tu tvrdnju.

Ovaj je slučaj i dalje jedan od najkompleksnijih te zauzima strane i dijeli publiku, ali svakako vrijedi pogledati dokumentarac.

Foto: Getty Images