Osobe koje bez pristanka šalju svoje eksplicitne fotografije, u ovoj bi zemlji mogle biti kažnjene zatvorom od šest mjeseci

Dio planiranih promjena finskog zakona o seksualnim prijestupima, koji trenutačno seksualnim uznemiravanjem smatra samo dodirivanje, uskoro će se promijeniti. To je priopćilo državno ministarstvo pravosuđa, koje najavljuje proširenje ove definicije i na verbalno uznemiravanje, putem fotografija ili poruka, fotografiranje drugog ili izlaganje sebe, navodi AFP. To uključuje i one poznate ”di** pics” o kojima se u posljednje vrijeme puno pričalo upravo zato što, osim blokiranja osobe ili objavljivanja sadržaja poruka na društvenim mrežama kako bi se posramila osoba, ništa drugo nije moglo niti učiniti.

Ove izmjene dolaze nakon što je objavljena studija dobrotvorne organizacije za dječja prava Plan International koja pokazuje da je nešto više od polovice od 14 000 anketiranih djevojčica i žena bilo izloženo seksualnom uznemiravanju putem interneta.

Od ispitanica u dobi između 15 i 25 godina, 35 posto njih izjavilo je da su im poslane “seksualne ili eksplicitne fotografije ili slike”, navodi se u izvješću.

Osim što će proširiti definiciju seksualnog uznemiravanja, Finska također može izmijeniti svoju klasifikaciju silovanja prema novom zakonodavstvu u značenje spolnog odnosa bez pristanka. Prema trenutačnoj definiciji, mora postojati fizičko nasilje ili prijetnja da se uopće nešto klasificira kao silovanje.

Iako neke države još uvijek nisu zabranile seksualno uznemiravanje putem interneta, Škotska ga je 2010. definirala kao kriminalno djelo, a počinitelji takvih djela u Teksasu od ove će se godine kazniti kaznom od 500 američkih dolara za slanje neželjenih seksualnih slika.

Fotografija: Kate Torline