Nakit Ivane Bačure ne poznaje trendove i prolaznost, ali itekako poznaje dobar ukus dama koje su već dugo vjerne ovom hrvatskom brendu.

Već nekoliko godina, točnije od 2016., ovaj srebrni nakit svoj dom pronalazi u Radićevoj 20, u divnoj maloj galeriji – trgovini pod imenom Ivana Bačura Handmade Jewellery. U ‘najzagrebačkijoj” ulici u gradu, gdje se stanari mijenjaju kao i godišnja doba, često i nepredvidivo, dizajnerica Ivana Bačura uvjerljivo već četiri godine vodi svoju zagrebačku prodajnu galeriju, koja joj je ujedno i ‘radna soba’.

Nakon dugo godina koje je provela u Dubrovniku gdje je 2006. godine otvorila svoj prvi dućan, ova je Zagrepčanka posao i život preselila u Zagreb. Ovdje je odlučila objediniti proizvodnju i prodaju ručno rađenih komada nakita od srebra. Sa srebrom voli najviše raditi, a kada u njega utka svoje koloristične vizije u geometrijskim oblicima nastaje nakit koji je već davno prešao granice obožavanja samo u Hrvatskoj.

Ivana se okružena umjetnicima u obitelji vrlo rano počela baviti umjetnošću, koju je zamijenila dizajnom te je već u dobi od 15 godina odabrala dizajn metala kao svoju životnu profesiju. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu (odjel za dizajn metala) srebro je postalo njezin omiljeni materijal. Nakon završene škole nastavila se usavršavati u sklopu specijaliziranih tečajeva diljem svijeta te je neko vrijeme provela i u New Yorku. Pored stručnog usavršavanja na području dizajna metala i nakita, savladala je i brojne vještine koje su potrebne da bi uspjela i kao mala poduzetnica i vlasnica galerije.

Vlastite komade nakita počela je još početkom 2000-ih prodavati u sklopu umjetničkih događanja u Zagrebu, a paralelno s time i u Amsterdamu. Zahvaljujući dućanu u Dubrovniku stekla je brojne kontakte sa suradnicima iz cijelog svijeta tako da je njezin nakit već putovao u Japan, Norvešku, Englesku, SAD, Češku. Ostvarila je suradnje i s brojnim muzejima kao što su zagrebački MSU, Galerija Klovićevi dvori te Muzej Torture. Kaže kako je šećer na kraju, ipak ova galerijica u Radićevoj 20 gdje danas možete isprobati, vidjeti uživo te kupiti nakit Ivane Bačure, ali i naručiti nešto po mjeri i vlastitoj ideji.

Kolekcije nastaju neovisno o sezonama, a redovito se nadopunjuju novim komadima dizajnerice koja stvara prema inspiraciji. Narukvice, ogrlice, naušnice i prstenje čine ponudu koja je uvijek inspirirana bojama slikara Pieta Mondriana i Vasilija Kandinskog jer, kako kaže Ivana, boje su u njoj i izlaze van u obliku bezvremenskih komada nakita od srebra.

Više informacija pratite putem FB profila i ovdje.

 

Foto: Ivana Bačura PR