Depeche Mode je potvrdio izlazak dugoiščekivanog novog albuma Memento Mori – 24. ožujka 2023.

Album je jučer najavljen singlom i spotom Ghosts Again koji je trenutačno #23 u trendingu na YouTubeu u Hrvatskoj. Mali uvid u album, bend je otkrio i na posebnom događanju u Berlinu u listopadu prošle godine. Video spot Ghosts Again je nije ništa manje od klasičnog Depeche Modea: Evokativne lirske slike Davea Gahana uključujući “potrošene osjećaje, slomljena značenja… mjesto za skrivanje suza koje isplačemo” i hipnotičku figuru gitare Martina Gorea na vrhu uzdižućeg, optimističnog groova.

Po meni ‘Ghosts Again’ jednostavno bilježi ovu savršenu ravnotežu melankolije i radosti,” komentirao je Gahan. Gore je dodao: “Ne događa se često da snimimo pjesmu koju mi ne postane mučno slušati – uzbuđen sam što je mogu podijeliti.Ghosts Again vizualno je interpretirao dugogodišnji suradnik Depeche Modea, dizajner omota i vizuala Memento Mori, Anton Corbijn. Corbijnovo uzvišeno tumačenje pjesme u oštrom, ali bogatom obliku monokromatskih tonova pogledajte u spotu:

 

Memento Mori je 15. studijski album Depeche Modea i prvi u dvočlanoj postavi Gahana i Gorea, nakon tragične smrti suosnivača Andrewa “Fletcha” Fletchera 2022. Producirao ga je James Ford, uz dodatnu produkciju Marte Salogni, a rodio se tijekom ranih faza pandemije Covida, što je rezultiralo temama inspiriranima izravno tim razdobljem. 12 pjesama na albumu prikazuje ogromno prostranstvo raspoloženja i tekstura, od zlokobnog početka do zaključka – krećući se od paranoje i opsesije do katarze i radosti te pogađajući bezbroj točaka između. Album prati i The Memento Tour turneja. Ovo je njihova prva turneja nakon pet godina i 19. ukupno. Počinje 23. ožujka s nekoliko posebnih i limitiranih koncerata u Sjevernoj Americi. U Europu dolaze 16. svibnja, a u Zagreb 23. srpnja.

Do sada je Depeche Mode prodao više od 100 milijuna albuma i nastupio ispred više od 35 milijuna obožavatelja diljem svijeta. Depech Mode ostaje utjecajna glazbena sila koja se razvija. S novim albumom i turnejom otvaraju novo poglavlje.

Foto: Menart