Ovaj tjedan rezervirajte za 12. Dane fotografije Arhiva Tošo Dabac – stiže odličan program na temu fotografije koji možete pratiti online.

Tematski okvir ovogodišnjih Dana fotografije je socijalna fotoreportaža, a stručna predavanja usko vezana temom uz izložbu održat će predavači iz Slovenije, Srbije, Zagreba i Osijeka sve do kraja trajanja manifestacije, 26. studenog 2020. Do tada,  u MSU galeriji također možete pogledati izložbu “Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca” u sklopu koje su predstavljene reportažne fotografije ruralnih krajeva i seoskog stanovništva snimljene u međuratnom i poratnom periodu (od 1930-ih do 1950-ih) s fokusom na socijalne prilike i tadašnje uvjete života. Izabrane su fotografije koje su do sada rijetko (ili uopće nisu) prikazivane, a na kojima je Dabac zabilježio seljake kako rade i obavljaju svakodnevne poslove, u dnevnim migracijama na relaciji selo-grad, u gradu (na tržnici), ali i na svečanostima ili svetkovinama te u rijetkim trenucima odmora. Premda znatno manje poznate od fotografija iz ciklusa “Ljudi s ulice”, koje su mu donijele status najpoznatijeg hrvatskog reportažnog fotografa, Dabčeve fotografije obuhvaćene ovom izložbom nimalo ne zaostaju po svojoj umjetničkoj i dokumentarnoj kvaliteti.

Tošo Dabac, Babina greda (Slavonska Posavina). Češljanje konoplje., 1930-1950., detalj

Također, ovaj tjedan vas očekuju i dva zanimljiva online predavanja.

3. studenog u 17 h / Live stream na Facebook stranici Arhiva Tošo Dabac

Zbirka fotografija Muzeja Slavonije u Osijeku

Tema predavanja je razvoj fotografije u Osijeku te najpoznatiji fotografski atelijeri i fotografi na području Osječko-baranjske županije kroz povijest. Predavačica Iva Horvat, studentica diplomskog studija Informacijskih znanosti i nakladništva na Filozofskom fakultetu u Osijeku, iznijet će detaljniji uvid u Zbirku fotografija Muzeja Slavonije koja raspolaže brojnim temama kao što su zbirke albuma osječkih obitelji, osječkog veslačkog kluba, poznatih tvornica na području Osijeka, vojnim albumima, itd.

5. studenog u 18 h / Live stream na Facebook stranici Arhiva Tošo Dabac

Reportažna fotografija u Hrvatskoj: Jučer, danas, sutra

Za okruglim stolom okupit će se krug vrsnih fotografa, koji su se bavili, još se bave i zasigurno će se u budućnosti baviti fotoreportažom. Marina Paulenka nagrađivana je fotografkinja te organizatorica i voditeljica međunarodnog festivala Organ Vida, a od 2019. godine i umjetnička direktorica UNSEEN-a, vodeće svjetske platforme za suvremenu fotografiju.

Barbara Blasin grafička je dizajnerica i fotografkinja. Fotoreportersko iskustvo stječe radom u časopisu “Arkzin” 1990-ih. Nagrađena je dva puta nagradom AICA-e, a surađuje i na raznim interdisciplinarnim istraživačkim projektima.

Boris Cvjetanović, fotograf, urednik raznih fotografskih časopisa, restaurator, samo su neke od titula ovog istaknutog autora. Izlagao je na nizu samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Njegove fotografije objavljene su u publikacijama svjetske suvremene fotografije.

Borko Vukosav, ime vrlo dobro poznato na hrvatskoj fotografskoj sceni, projektom “Grad”, neuobičajenim konceptom i realizacijom svoje fotografije rodnoga grada polaže u fotoknjigu te budi radoznalost mladih.

Bojan Mrđenović nagrađivani je fotograf mlađe generacije koji je fotografske cikluse “Dobrodošli”, “Budućnost”, “Uvozna pustinja”, “Toplice” izlagao u Hrvatskoj i inozemstvu.
Moderatorice: Marina Benažić, Jana Gamilec, Mia Maros.

Više o svim ostalim fogađanjima možete pratiti na Facebook stranici Arhiva Tošo Dabac.