Čak i kad je sveden na mikro koreografiju vlastitog životnog prostora, bez izvedbi, bez predstava, bez publike, ples u svojoj mirnoći neprestano titra. Važno je da zajedničkim snagama održimo to titranje. (Matija Ferlin, hrvatska poruka za Međunarodni dan plesa 2020.)

Usprkos izazovnom vremenu u kojem živimo, Zagrebački plesni centar kao središnji prostor suvremenog plesa u Hrvatskoj i ove 2020. godine obilježit će Međunarodni dan plesa iako na nešto drugačiji način. Na Facebook stranici ZPC-a bit će objavljeni linkovi na kojima će se  moći pogledati plesne predstave nekih od umjetnika koji djeluju u ZPC-u. Predstave koje će se moći pogledati online od 29.04. su sljedeće:

Viola, ja i nas dvije autorice i izvođačice Nastasje Štefanić

Nedostupno koreografkinje Zrinke Lukčec Kiko

High Spirits koreografkinje Martine Granić

Rollercoaster autorice Katarine Đurđević

 

Osim plesnih predstava, iz arhive ZPC-a, bit će dostupna i dva plesna intervjua autorice i suradnice Ivane Slunjski. Intervju s hrvatskom koreografkinjom Marjanom Krajač vezan uz njezinu seriju radova Koreografske fantazije i intervju s belgijskim koreografom Davidom Hernandezom koji je u suradnji sa ZPA-om i ZPC-om napravio predstavu Other koja je na repertoaru ZPC-a.

Međunarodni dan plesa ustanovio je Plesni odbor Međunarodnog kazališnog instituta (International Theatre Institute) 1982. godine. Za taj dan odabrali su 29. travanj u čast i sjećanje na rođendan Jean-Gorgesa Noverrea, pionira i začetnika modernog baleta. Međunarodnim danom plesa nastoji se istaknuti i podsjetiti na vrijednost i važnost plesa kao umjetničke forme kao i “probuditi” one koji još nisu svjesni vrijednosti plesa i njegovog potencijala. Povodom Međunarodnog dana plesa, svake godine, izabrani plesni umjetnici pišu poruke koje se taj dan objavljuju i čitaju. Ovogodišnje poruke napisali su renomirani hrvatski plesni umjetnik Matija Ferlin i južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma. Poruke pronađite na web stranici Hrvatskog centra ITI.

 

Foto: PR ZPC