S Netflixom je sklopio najunosniji televizijski posao ikada, a trenutno su mu i serija i film na kojima je radio kao producent na prvom mjestu po gledanosti, i kažu da se to dogodilo prvi put u povijesti. Sva sreća, danas na spomenutu platformu stiže nova serija The Watcher, s Naomi Watts u glavnoj ulozi, koju već mnogi s nestrpljenjem iščekuju.

Netflixova serija Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story temeljena na istinitim događajima, sad već svi znamo, Jeffa Dahmera, i dalje je najgledanija serija na svijetu jer baš u SAD-u i dalje drži prvo mjesto. Ova dominantna krimi priča o serijskom ubojici u 10 nastavaka veliki je Netflixov hit, a trenutno je na putu da postane druga najpopularnija serija na streaming kanalima na engleskom jeziku, odmah iza 4. sezone serije Stranger Things. Također, na američkom se Netflix tržištu jako puno govori i o nedavno lansiranom horor filmu Mr. Harrigan’s Phone koji je zauzeo prvo mjesto po gledanosti u SAD-u. I što povezuje najgledanije seriju i film na svijetu? Producent genijalac Ryan Murphy koji je trenutno najtraženiji čovjek filmske i TV produkcije na svijetu, i definitivno najunosniji poslovni deal koji je Netflix ikada sklopio. Petogodišnji ugovor koji je Murphy sklopio s Netflixom još 2018., vrijedi čak 300 milijuna dolara, a s obzirom na uspjeh koji postižu serije koje Murphy dotakne, čini se kako se isplatilo. Još kad vam spomenemo na čemu je sve radio…

Radeći nekoć kao novinar za nekoliko velikih novina između ostalih i za The Miami Herald, autor, redatelj i pisac Ryan Murphy nije niti sanjao da će trideset i nešto godina kasnije postati prvi čovjek televizije. Prve scenarije počeo je pisati 1990., a jedan od kupaca njegove priče bio je i Steven Spielberg, iako tada još nije bio niti blizu slave. Tek 1999. producirana je njegova prva priča. Bila je to solidna tinejdžerska humoristična serija Popular koju je kreirao s Ginom Matthews i koja se prikazivala samo dvije sezone. Njegov pravi hit došao je 2003. godine u obliku serije Reži me (eng. Nip/Tuck) koju smo pratili i na našem tržištu i koja mu je donijela prvu nominaciju za Emmy. Kontroverzna, ali elegantna drama o dvojici plastičnih kirurga iz Miamija koji se neprestano bore između morala i profita, bila je hvaljena i kritizirana serija, ali pronašla je put do svoje publike, a njega utvrdila kao autora vizualno glamuroznih, estetski sjajno odrađenih serija.

ryan murphy serije

Nagradu Emmy ipak je osvojio šest godina kasnije, kada je 2009. režirao pilot hit-seriju Glee (2009.) koju je kreirao s Ianom Brennanom i Bradom Falchukom. Godine 2011. on i Falchuk zajedno su kreirali još jednu vrlo popularnu seriju, American Horror Story (2011.) odakle je zapravo i povukao sjajnog glumca Evana Petersa da utjelovi Dahmera. Mini-serija Hollywood, serija Politician, American Crime Story, Feud, 9-1-1, pa čak Halston o slavnom modnom dizajneru, sve su to naslovi u kojima je posljednjih godina sudjelovao uglavnom kao producent, ali i autor dok je recimo i režirao dvije epizode serije Ratched sa Sarah Paulson. Dugačak popis obaveza uglavnom je rezultat njegovog osobnog angažmana jer kod njega navale ideja i hiperprodukcija ne prestaju, a tamo gdje jedan projekt padne u sjenu kritika, drugi zablista.

ryan murphy serije

ryan murphy serije

Serija Hollywood, njegov prvi projekt od unosnog ugovora s Netflixom, iako vizualno raskošna i bogata, ipak je dobila mlake kritike zbog povrnog prikaza rasnih podijela u studijima Holywooda, dok kasnije sezone serija Glee i American Horror Story nisu uspjele sačuvati isti zarazno blještav ton koji ih je u početku učinio hitovima. Njegov polu-autobiografski show The New Normal – izraz koji je u međuvremenu dobio novo značenje – otkazan je nakon samo jedne sezone. A fun fact njegovog životopisa je i film Eat Pray Love s Julijom Roberts koji je režirao on sam. Iako je film odlično prošao na blagajnama, kritika ga je pokopala zbog neuvjerljive režije. Također, režirao je i film Prom s Meryl Streep u glavnoj ulozi. Njegovi televizijski projektuizapaženi su u većoj mjeri te su mu donijeli čak 36 nominacija za Emmy od kojih je 6 i osvojio. Također, ima i dvije nominacije za Grammy. Najuvjerljiviju pobjedu među publikom donijele su mu intrigantne horor priče, a sve ga više zanimaju one bazirane prema istinitim događajima. Dahmera smo progutali za nekoliko dana, a od večeras gledamo Promatrača (eng. The Watcher) koji stiže na Netflix i čiji je trailer pregledan već skoro 2 milijuna puta.

ryan murphy serije

Serija se temelji na članku New York Magazina iz 2018. godine u kojem se detaljno opisuje istinita priča o obitelji Broaddus, koja je kupila kuću u Westfieldu u koju su brzo počela stizati uznemirujuća pisma. Pisma su postajala sve nasilnija i šokantnija, a obitelj je proživjela brojne šokove i traume. Središte radnje ove serije je spomenuta kuća u New Jerseyu koja za dotičnu obitelj postaje mjesto jeze i straha jer su se našli na meti zloglasnog Promatrača. U svakom slučaju Ryan Murphy nastavlja dalje prema provjereno zanimljivom receptu horor priča koje su se zapravo i dogodile.

ryan murphy serije
 Ryan Murphy i Naomi Watts na premijeri serije Promatrač u New Yorku ovog listopada

 

Foto: Getty Images, press Netflix