Već neko vrijeme internet ne prestaje brujiti o crookieju, hibridnom spoju keksa i kroasana koji je u kratkom periodu zaludio sve sladokusce. Naime, iako na prvi pogled zvuči komplicirano, zapravo je riječ o vrlo praktičnom desertu koji možete pripremiti i sami te već ovog vikenda svoj dom pretvoriti u mirisnu parišku brunch oazu!

Stoga, zvuči li vam primamljivo, u nastavku potražite sve potrebno za pripremu crookieja!

Sastojci:

  • 2 velika obična kroasana

Tijesto za kekse:

  • 4 žlice otopljenog maslaca
  • 4 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice običnog šećera
  • 2 žlice jogurta
  • 8 žlica brašna
  • 1/2 žlice kukuruznog škroba
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 4 žlice čokoladnih mrvica (većih)
  • 4 žlice komadića čokolade

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C te obložite lim za pečenje papirom za pečenje i ostavite sa strane.
  2. U zdjelu dodajte maslac, smeđi i bijeli šećer te miješajte dok se ne spoje, a zatim dodajte jogurt i ponovno promiješajte.
  3. Dodajte brašno, sodu bikarbonu, sol, veće čokoladne mrvice, komadiće čokolade i miješajte dok se sve ne spoji.
  4. Uzmite dva velika kroasana i prerežite ih na pola, pa svaki kroasan napunite tijestom za kekse i sačuvajte malo tijesta za vrh.
  5. Prebacite kroasane na lim za pečenje i pecite 10-12 minuta dok tijesto za kekse ne bude gotovo.
  6. Izvadite iz pećnice te po želji dodatno pospajte šećer u prahu i poslužite uz kavu.

Pro tip:

  • Nemojte predugo peći kroasane jer su najbolji kad su mekani i “ljepljivi”.
  • Možete koristiti bilo koji recept za kekse ili proces olakšati kupovnom varijantom tijesta.

Foto: Instagram/@boulangerie_louvard