Već neko vrijeme internet ne prestaje brujiti o crookieju, hibridnom spoju keksa i kroasana koji je u kratkom periodu zaludio sve sladokusce. Naime, iako na prvi pogled zvuči komplicirano, zapravo je riječ o vrlo praktičnom desertu koji možete pripremiti i sami te već ovog vikenda svoj dom pretvoriti u mirisnu parišku brunch oazu!
Stoga, zvuči li vam primamljivo, u nastavku potražite sve potrebno za pripremu crookieja!
Sastojci:
- 2 velika obična kroasana
Tijesto za kekse:
- 4 žlice otopljenog maslaca
- 4 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice običnog šećera
- 2 žlice jogurta
- 8 žlica brašna
- 1/2 žlice kukuruznog škroba
- 1/2 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- 4 žlice čokoladnih mrvica (većih)
- 4 žlice komadića čokolade
View this post on Instagram
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C te obložite lim za pečenje papirom za pečenje i ostavite sa strane.
- U zdjelu dodajte maslac, smeđi i bijeli šećer te miješajte dok se ne spoje, a zatim dodajte jogurt i ponovno promiješajte.
- Dodajte brašno, sodu bikarbonu, sol, veće čokoladne mrvice, komadiće čokolade i miješajte dok se sve ne spoji.
- Uzmite dva velika kroasana i prerežite ih na pola, pa svaki kroasan napunite tijestom za kekse i sačuvajte malo tijesta za vrh.
- Prebacite kroasane na lim za pečenje i pecite 10-12 minuta dok tijesto za kekse ne bude gotovo.
- Izvadite iz pećnice te po želji dodatno pospajte šećer u prahu i poslužite uz kavu.
Pro tip:
- Nemojte predugo peći kroasane jer su najbolji kad su mekani i “ljepljivi”.
- Možete koristiti bilo koji recept za kekse ili proces olakšati kupovnom varijantom tijesta.
Foto: Instagram/@boulangerie_louvard