S dolaskom sve toplijeg vremena, većina nas svoj dom poželi dekorirati lijepim cvjetnim detaljima koji u tren oka podižu interijer. Iako volimo i tulipane i romantično poljsko cvijeće, popularne cicamace definitivno su jedan od prvih odabira jer osim što su estetične, ove biljke su iznimno jednostavne za održavanje.

Naime, najveća prednost ovih biljki krije se u tome što ih nije potrebno zalijevati niti trebaju biti u vodi, međutim, želite li da potraju što duže, ipak je preporučljivo staviti ih u vazu. No samim time što ne zahtijevaju puno vode, idealne su za nadolazeće uskrsne dekoracije, kao i klasične dekoracije s drugim vrstama cvijeća. Volimo ih vidjeti i u varijantama vjenčića na vratima ili pak kao dekoraciju na stolu – mogućnosti je mali milijun.

@bigredhome

Iako ih svi znamo kao cicemace, zapravo se radi o vrsti biljke vrba iva (lat. Salix caprea) koja raste kao grm ili manje drvo u nizinskim šumama Europe, jugozapadne i srednje Azije, dok je u Hrvatskoj autohtona vrsta. Široko se rasprostire i ne prijeti joj opasnost od izumiranja, može se pronaći na vlažnim staništima uz obale rijeka i jezera, ali i na onim manje vlažnima. Isto tako, ova divna biljka ima sjajnosmeđe, deblje pupove sa sivim ”dlakavim” detaljima po kojima je specifična.

@nordic_vanilla
@wannuskam

Što se tiče dekoracije, kako biste dodali dinamičnost vašem prostoru i cicamace smjestili ”na pravi način”, koristite vaze i posude za cvijeće koje mogu biti različitih veličina, boja i oblika, a nama se posebno sviđaju varijante sa živopisnim uzorcima koje će interijeru podariti dašak zaigranosti. Također, neka proljeće uđe u svaku prostoriju vašeg doma – stavite buket u dnevni boravak, kuhinju, spavaću sobu, pa čak i u kupaonicu, a mini buketi na noćnom ormariću ili na stolu u hodniku mogu biti predivan detalj koji će uvijek iznova izmamiti osmijeh na lice. Kao što smo već spomenuli, ne trebate se bojati miješati različite vrste cvijeća u jednom buketu, a uz cvijeće, možete dodati i zelene listove kako biste stvorili bogatiju i raznovrsniju dekoraciju.

@themeadowshome
@livingatnumberfourteen
@le_house_

Foto: Instagram / @homebyalina_