Centar za posjetitelje Velike zvijeri u Staroj Sušici mjesto je gdje možete saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu. Da, o medvjedu, vuku i risu!

Ipak su to “naše” tri velike zvijeri. Centar je spoj klasičnog i modernog pristupa interpretacije Gorskog kotara i koji kroz mijene godišnjih doba, uvodi posjetitelja u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri.

Centar Velike zvijeri

U procesu stvaranja postava Centra korištene su moderne tehnologije 3D ispisa, te računalna programska rješenja, kao i klasične modelarske, kiparske i slikarske vještine, dodajući postavu toplinu i emociju ljudskog stvaralaštva. Centar Velike zvijeri mjesto je susreta i edukacije brojnih posjetitelja o prirodnoj baštini Gorskog kotara, a čiji su karizmatični predstavnici i krovne vrste („umbrella species“) upravo velike zvijeri, na kojima Centar temelji svoju interpretaciju. Centar provodi edukaciju o velikim zvijerima za sve posjetitelje, a posebno za djecu!

Multimedijalni izložbeni postav centra o velikim zvijerima Gorskog kotara – vuku, risu i medvjedu poučava o zanimljivim činjenicama vezanim uz ove tri karizmatične životinje. Centar, osim samog postava, koji se proteže na dvije etaže, nudi i druge interaktivne i zanimljive sadržaje poput radionica za djecu i vođenih tura (potraga i promatranje tragova velikih zvijeri u njihovom staništu), radionica pripovijedanja priča (“story telling”), šumske pedagogije i drugih edukativnih sadržaja.

U dvorištu zgrade Centra nalazi se slikovit kameni monolit (stijena) u čijim su pukotinama zasađene sadnice nekolicine vrsta lokalnog planinskog i brdskog goranskog bilja, koje, uz poneku alpsku vrstu, simbolično naznačuju vrijednost goranskog planinskog koridora, u kojem se posjetitelji i nalaze, a koji povezuje planine Dinarida s mnogo većom europskom planinskom cjelinom – Alpama.

Osim što je zanimljivo mjesto, koje pruža jako mnogo informacija i životinjama i njihovom okolišu, Centar se nalazi neposredno uz povijesno zdanje drevnog frankopanskog dvorca u Staroj Sušici, gdje redovno borave mlađi uzrasti djece pohađajući ljetne i zimske škole u prirodi. Na taj način posjetitelji, odrasli i djeca, stječu dodatna znanja o prirodi, šumi i životinjama, što je od presudnog značaja za formiranje svijesti kod mladih ljudi o važnosti očuvanja velikih zvijeri i prirode općenito.

Posjetite Centar, odvedite klince, napravite od posjeta jedan pravi obiteljski izlet te naučite sami i djecu i mlade da je Gorski kotar ekološki očuvana destinacija u kojoj još žive i obitavaju medvjed, vuk i ris! Zadatak svih nas je očuvati biološku raznolikost (i) Gorskog kotara, a da bismo znali zašto i kako nešto štititi, moramo biti svjesni važnosti i uloge koju ima u prirodi i ekosustavu.

Fotografije: Centar Velike zvijeri