Mnogi od nas još uvijek nisu sigurni u značenje sintagme ‘virtualni novac’, a još manje uvjereni u činjenicu kako je budućnost kriptovalute pred vratima. Neki su joj već otvorili vrata, a neki još uvijek moraju naučiti što je to točno i zbog čega mnogi vide budućnost upravo u tom načinu plaćanja.

Hrvatska tvrtka Electrocoin osnovana je 2014. godine zajedno s prvom hrvatskom mjenjačnicom kriptovaluta. Broje preko 5000 stalnih klijenata iz 30 zemalja svijeta, a mijenjaju preko 30 kriptovaluta u HRK/ EUR i obrnuto. Lideri su na tržištu, a prošle su godine nagrađeni u kategoriji malog i srednjeg poduzeća s najbrže rastućim prihodima. Prije svega, Electrocoin čini mladi i vrlo ambiciozan tim ljudi koji uvjerljivo šire zajednicu korisnika virtualnog novca. Pitala sam iz perspektive potpunog laika o čemu se tu točno radi i moram priznati kako neke stvari sada puno više imaju smisla.

Nekome tko se nikada nije susreo s pojmom kriptovaluta, kako biste objasnili što je to točno?

Najjednostavnije rečeno, kriptovalute su virtualni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Pohranjene su u virtualnim novčanicima (“walletima”) te možemo reći i da su “digitalni cash”, jer je stvar ista kao i s gotovinom koju imate u svojim novčanicima – samo je ovdje sve digitalno. Kriptovalute su nezavisne od centralnih ili komercijalnih banaka te države, što znači da su u potpunosti u vašem vlasništvu te ih jedino vi kontrolirate.

Kriptovalute su praktične za uporabu, jer su transakcije brze i povoljne, a novac je uvijek uz vas, u vašem mobitelu. Kriptovalute se kupuju ili razmjenjuju za kune i druge valute na web mjenjačnicama poput naše www.bitcoin-mjenjacnica.hr, od kuda izravno dolaze na vaš mobitel, nakon čega s njima slobodno raspolažete. Za njihovu upotrebu potreban je samo mobitel s pristupom internetu na kojeg se instalira jedan od digitalnih novčanika (“walleta”) za kriptovalute koji su već dostupni u “trgovinama” na Android i Apple mobitelima.

Kao firma Electrocoin tvorci ste prve hrvatske mjenjačnice kriptovaluta, ali i sustava PayCek. Što to sve znači?

Mjenjačnica nam je temeljno poslovanje, a trenutno najviše vremena trošimo na implementaciju kriptovaluta u svakodnevicu kroz PayCek. Radi se o projektu koji nam ostvaruje 1% prihoda, a u kojem vidimo velik potencijal. Kako je porastao broj korisnika kriptovaluta u Hrvatskoj, počela se javljati potreba za trošenjem kriptovaluta pri svakodnevnoj kupovini. Kako bismo i korisnicima i trgovcima olakšali transakcije, napravili smo sustav Paycek koji se lako ugrađuje u postojeće blagajne i internetske trgovine. PayCek nam je trenutno u fokusu, jer se broj korisnika povećava iz dana u dan.

PayCek je naš elektronički platni servis za procesiranje kriptouplata namijenjen svima koji vrše naplatu: ugostiteljima, trgovcima, hotelijerima, webshopovima, fiskalnim blagajnama, poliklinikama itd. Ideja je da se ne morate baviti kriptovalutama da biste privukli novu skupinu klijenata – kriptoentuzijaste, kojima omogućavate da troše svoje kriptovalute, pri čemu se vama na računu obračunavaju kune, i to bez naknada, provizija, mjesečnih troškova, potpuno besplatno.

Muzej Mamurluka, prvi na svijetu!Ne sjećamo se u potpunosti prvog posjeta, bila je to zanimljiva noć…No, sigurni smo…

Objavljuje Bitcoin mjenjačnicaPetak, 12. lipnja 2020.

 

Već sad se zahvaljujući PayCeku i nekim drugim sustavima može plaćati kriptovalutama na mnogim mjestima, poput hotela, restorana, kafića, poliklinika, muzeja. Sustavno ugrađujemo mogućnost plaćanja u kriptovalutama po cijeloj Hrvatskoj.

Kakvo je tržište kod nas po pitanju virtualnog novca i valuta te vrste?

U Hrvatskoj postoji trend rasta, iako smo tek na početku.

Vjerujemo da je potencijal velik jer su kriptovalute savršena kombinacija elektroničkog i papirnatog novca, a naš mentalitet je takav da Hrvati vole gotovinu. Vole da se njihov novac nalazi kod njih, a ne u banci, što govori i broj gotovinskih transakcija u Hrvatskoj (prema istraživanju HNB-a iz 2018. godine) – 88% svih platnih transakcija plaćeno je “cashom”. Upravo je ovo i ideja kriptovaluta, one nisu na računu banke, nego kod mene u mom “walletu”. Što se plastike tiče, vjerujemo da će se kartična plaćanja zamijeniti elektroničkim plaćanjima.

Neki od naših velikih projekata jesu suradnja s Hrvatskom poštom, gdje u 55 poslovnica diljem lijepe naše možete zamijeniti 5 različitih kriptovaluta za gotovinu. Tu je i projekt s Gradom Sveta Nedelja, prvim gradom u Europskoj uniji koji uvodi svojim građanima opciju plaćanja javnih usluga kriptovalutama. Usluga je trenutno u implementaciji.

Smatrate li da je budućnost u kriptovalutama i zbog čega?

Vidimo budućnost u kriptovalutama i u digitalizaciji plaćanja jer pratimo i predviđamo trendove u kojima će takva vrsta plaćanja biti najsigurnija, najbrža i najkvalitetnija, a vjerujemo da će se brzo proširiti u sve pore društva i poslovanja.

Dovoljno je sagledati ovu godinu i izazove koje je pred nas stavila da bi nam postalo posve jasno koliko važnu ulogu tehnologija ima u našim životima, koliko nas pravodobna razmjena informacija može spasiti, povezati s onima koji nam nisu blizu… Više nego ikada, postalo je poželjno i beskontaktno plaćanje, a ako to spojimo s ranije navedenim koliko Hrvati zapravo vole gotovinu, dobivamo rezultat kako je društvo stasalo i za treći oblik novca, nazovimo ga: elektronički novac, elektronička gotovina.

Upravo tu vidimo svoje mjesto – omogućavamo svima da imaju gotovinu koja im je uvijek na dohvat ruke, u novčaniku na pametnom mobitelu. Želimo omogućiti društvu da proširi svoje okvire i na digitalni svijet. Neumorno radimo na tome da osiguramo svu potrebnu infrastrukturu: kako za nuditelje usluga, tako i za krajnje potrošače.

Tko je vaša publika?

Naša publika je šarolika. Teško nam je prosječnog klijenta svrstati u kalup, jer se ovdje doslovno radi o svim pripadnicima društva: od studenata, poduzetnika, umjetnika, inženjera, majki na porodiljnom, umirovljenicima… klijenti su nam i žene i muškarci svih dobnih skupina i naobrazbi.

Svi koje žele započeti vlastitu priču u kriptovalutama, odakle i kako mogu početi?

Prije svega, kriptovalute su poprilično volatilne, što znači da im vrijednost iz dana u dan pada i raste, tako da morate biti svjesni rizika pri upuštanju u kupovinu kriptovaluta. Razmislite i kupujte samo one iznose koji su planirani dio vaših osobnih financija!

Postoje različite vrste kriptovaluta. Neke, poput Bitcoina, najčešće služe za investicije, kao zlato ili dionice, a neke služe za svakodnevna plaćanja, primjerice kriptovalute ether i bitcoin cash.

Prvi korak je na mobitelu iz “trgovine” skinuti digitalni novčanik, tj. “wallet”. Postoje razni na tržištu, a neki od poznatijih su Trust wallet, Exodus, Electrum itd. Nakon toga predlažemo da odete na našu www.bitcoin-mjenjačnicu.hr, odaberete kriptovalute koje vas zanimaju te napravite bankovni transfer u željenom kunskom iznosu. Nakon što nam doznačite sredstva, odabrane kriptovalute bit će vidljive na vašem “walletu”. Kupljenje kriptovalute možete na isti način ponovno zamijeniti u kune, a zbog volatilnosti kriptovaluta na tečaju možete izgubiti ili zaraditi.

 

Foto: Pexels