Ovaj impresivni projekt posvećen povijesti glazbe potpisuje renomirani japanski arhitekt Sou Fujimoto 

Okružena šumom velikog gradskog parka Városliget (City Park) koji se nalazi neposredno uz centar Budimpešte, perforirana krovna struktura muzeja osmišljena je kao ekstenzija prirodnog ambijenta te nudi jedinstveni umjetnički doživljaj.

House of Music_Budimpešta

Kako piše ArchDaily, arhitekti su koristili devedeset i četiri staklena panela koja kreiraju potpuno prozirnu fasadu te stapaju eksterijer s interijerom objekta čija je ukupna površina 9.000 kvadratnih metara.

House of Music_Budimpešta

Krovna konstrukcija inspirirana je formom zvučnih valova te sadrži čak sto otvora različitih dimenzija koji omogućuju integraciju stabala i svjetla u interijer muzeja – čime posjetitelji dobivaju dojam da šetaju ispod krošnji stabala dok se nalaze u zatvorenom prostoru.
Ovaj osjećaj dodatno se intenzivira zahvaljujući 30.000 geometrijskih oblika koji evociraju izgled šumskog lišća.

House of Music_Budimpešta

Muzej je koncipiran kroz tri etaže koje, kako piše Dezeen, reflektiraju “tri stavka glazbene kompozicije”.
U podrumu i prizemlju muzeja smještene su dvije koncertne dvorane, open-air pozornica te izložbeni prostori dizajnirani s namjerom da posjetitelje odvedu na dvijetisućljetno putovanje kroz povijest europske glazbe, pri čemu se prva privremena izložba bazira na mađarskoj pop glazbi u razdoblju od 1957. do 1993. godine. Na gornjem katu muzeja nalaze se učionice, knjižnica i uredski prostori, koji su spiralnim stubištem povezani s prizemljem.

House of Music_Budimpešta

House of Music_Budimpešta

Interijerom dominira polukružna zvučna kupola nadahnuta Karlheinzom Stockhausenom, kontroverznim njemačkim skladateljem koji je osmislio prvo 3D auditivno iskustvo unutar sferične koncertne dvorane “Kugelauditorium” – koju je dizajnirao arhitekt Fritz Bornemann kao paviljon Zapadne Njemačke tijekom Svjetske izložbe održane 1970. godine u Osaki.
“360° surround sustav” emitira zvuk iz bilo kojeg smjera zahvaljujući više od 31 zvučnika koji kreiraju zvučni zid nalik hologramu i omogućuju posebno imerzivno iskustvo u kojem može istovremeno uživati do 60 posjetitelja.

House of Music_Budimpešta

Muzej House of Music dio je ambicioznog Liget Budapest projekta koji predviđa realizaciju još nekoliko muzeja u okviru City Parka – a trenutno je u izgradnji Etnografski muzej prema idejnom projektu tvrtke Napur Architect, koji bi trebao otvoriti vrata javnosti u proljeće ove godine.

House of Music_Budimpešta

Stoga ako ste uskoro planirali provesti produženi vikend u Budimpešti, obavezno dodajte ovaj novi kulturni landmark grada kojega već nazivaju “palačom glazbenih čuda” – na svoju must-see listu.
Tome u prilog zasigurno govori i podatak da je TimeOut časopis već uvrstio House of Music među najuzbudljivije kulturne lokalitete koje bi trebalo posjetiti u 2022. godini.

House of Music_Budimpešta

A ukoliko želite saznati više o ovom nagrađivanom arhitektonskom projektu ili istražiti program predstojećih događanja, svakako posjetite ovu web stranicu

 

Foto: Liget Budapest Project (Palkó György)