“Western Stars” je njegov 19 studijski album, a ujedno i prvi studijski album u pet godina.  Glazbenik je ovoga puta bio inspiriran kalifornijskim pop zvukom šezdesetih i sedamdesetih  godina

Osim albuma, Springsteen je objavio i spot za istoimenu pjesmu. Spot je režirao Grammyjem i Emmyjem nagrađen Thom Zimny koji je snimio i spot za „Tucson Train“.  U spotu Springsteena vidimo u scenama inspiriranima tekstom pjesme, snimku nastupa i kadrove snimljene u Joshua Tree, California

„Ova ploča je povratak mojim solo snimkama, karakternim pjesmama i filmskim orkestralnim aranžmanima.“,  otkriva Springsteen.. Isto smo mogli i primjetiti u prve tri pjesme koje je podijelio s fanovima od najave albuma:  “Tucson Train”, “There Goes My Miracle” i „Hello Sunshine“!

Osim njih, album uključuje još 10 pjesama i obuhvaća širok raspon američkih tema, od autoputeva do napuštenih mjesta, izolacije, permanentnost doma i nade. Sringsteen je producirao album zajedno s Ronom Anielloom koji je uz to svirao bas, klavijature i druge instrumente, dok je Patti Scialfa doprinijela vokalnoj izvedbi i potpisuje vokalne aranžmane na četiri pjesme.

Glazbeni aranžmani uključuju žičane i puhačke instrumente, pedal steel i doprinos  više od 20 glazbenika, uključujući i Jona Briona, a pojavljuju se i glazbeni gosti: David Sancious, Charlie Giordano i Soozie Tyrell. Album je miksao Tom Elmhirst. Sve pjesme je napisao Bruce Springsteen.