Povodom 100. godišnjice rođenja jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća, Josepha Beuysa, Goethe-Institut Kroatien programom #Beuys100 ispituje značaj i utjecaj umjetnikova stvaralaštva danas

U suradnji sa Subversive Festivalom, Dokukinom KIC, Restartom, udrugom Domino i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, od svibnja do prosinca organiziraju filmske projekcije, razgovore, diskusije, izložbu i instalaciju u javnom prostoru.

‘7000 hrastova – Gradsko pošumljavanje umjesto gradske uprave’ (Stadtverwaldung statt Stadtverwaltung) jedna je od najpoznatijih akcija Josepha Beuysa, započeta na documenti 7 1982. Uz pomoć volontera, Beuys je tijekom nekoliko godina na različitim mjestima u Kasselu posadio 7000 stabala zajedno s pratećim bazaltnim kamenom, nazivajući to socijalnom skulpturom. Projekt 7000 hrastova, koji se s vremenom razvio u nezaobilazan dio javnog prostora grada Kassela, bio je umjetnička i ekološka intervencija s ciljem poboljšanja urbanog životnog prostora, ali i velika promjena u poimanju umjetnosti.


U svibnju 2021. Goethe-Institut Kroatien je u suradnji sa Subversive Festivalom osmislio nekoliko događanja objedinjenih pod naslovom Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa.

Prvo u nizu održat će se na sam 100. rođendan umjetnika u srijedu, 12.5.2021., u suradnji s Dokukinom KIC i Subversive Festivalom predstavljamo nagrađivani dokumentarni film Beuys čiji nam se redatelj Andres Veiel uživo javlja iz Berlina, priča o svojoj fascinaciji ovim umjetnikom, dugotrajnom istraživanju arhiva i projektima na kojima trenutno radi. Film možete pogledati i sljedeći dan, u četvrtak 13.5.2021.

U suradnji s Dominom i Subversive Festivalom sredinom svibnja organiziraju instalaciju u javnom prostoru mlade umjetnice Lucije Žuti koja se referira na sustavno uništavanje hrvatskih šuma koje poduzimaju odgovorna javna poduzeća. Instalacija vuče korijene iz Beuysove akcije sadnje 7000 hrastova na documenti u Kasselu.

Početkom lipnja u suradnji sa Subversive Festivalom organiziramo panel Tko se boji Josepha Beuysa? u kojem sudjeluju Catherine Nichols (umjetnička direktorica beuys2021) i prof. Timo Skrandies (Institut za povijest umjetnosti Sveučilišta Heinrich Heine Düsseldorf, urednik Priručnika o Josephu Beuysu).

Za kraj godine u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu u studenom otvaraju izložbu posvećenu Josephu Beuysu “Wer nicht denken will, fliegt raus!” (Tko ne želi misliti, leti van!) koja će kroz plakate, razglednice i multiple tematski predstaviti najvažnije ideje Josepha Beuysa. Jedan dio izložbe bit će posvećen djelovanju hrvatskih suvremenih umjetnika čiji su radovi nastali kao neposredni odgovor na njegovo učenje u smislu primjenjivanja njegovih metoda ili reinterpretacije njegova rada Više o svemu možete pročitati ovdje.

Foto: PR