Ako koristite pamučnu masku za lice – znate li je pravilno upotrebljavati. I još važnije – čistiti. Donosimo vam nekoliko savjeta.

Iako to nitko nije očekivao maske za lice postale su dio naše svakodnevnice. Kirurške, pamučne, maske s filtera – ako ste imalo odgovorni uvijek ih barem imate pri ruci. Maske za lice pomogle su i mnogim modnim brendovima da se lakše nose s krizom tako da su ih krenuli proizvoditi. No, problem s upravo takvim, dizajnerskim ili pamučnim maskama je njihovo održavanje. Činite li to kako treba? Saznajte u nastavku.

Jedno od prvih pitanja je što s pamučnom maskom nakon korištenja? Svakako je najvažnije da je samo ne spremite u torbu već da za nju imate posebnu torbicu ili vrećicu. Nikad masku ne dodirujte s rukama već u trenutku kada je ukljanjate primite je za njezine vezice i tako ju spremite u vrećicu i tek zatim u torbu. Važno je i odmah nakon toga dezinficirati ruke s antibakterijskim gelom, ukoliko ih niste u mogućnosti oprati.

Masku možete normalno oprati u perilici, zajedno s ostalom odjećom. Ali to učinite odmah nakon korištenja. Nikako nemojte masku nositi više no jednom. Isto kako je važno kiruršku masku kupljenu u ljekarni baciti nakon jednog korištenja, tako je i onu pamučnu nakon jednog korištenja jako važno i oprati. Možete koristiti svoj uobičajeni deterdžent za pranje odjeće, samo neka bude nešto viša temperatura vode, recimo šezdeset stupnjeva.

Iako u sjeni ljeta, brojnih događanja na otvorenom, odmora i uživanja na moru, koronavirus i dalje je prisutan među nama, što itekako pokazuju nove brojke zaraženih u Hrvatskoj. Budite odgovorni, ako ne zbog vas samih, onda zbog drugih.

Foto: Getty Images, Unsplash