Inspirirana tradicijom jadranske obale, a s idejom da istovremeno stvori ekološki prihvatljiv proizvod, Sunčana More osmislila je unikatan brend nakita kojim privlači sve više pažnje.

Prije koju godinu nastao je Craft More Sun iza kojeg stoji dizajnerica nakita sa zagrebačkom adresom koja je obiteljski vezana za prekrasni i toliko inspirativan otok Pag. I pogađate, polazišna točka svakog od motiva je upravo ovaj hrvatski otok. Naime, Sunčana je ljeta provodila s bakom s kojom je otkrivala čari paške čipke, danas zaštićenog kulturnog dobra Hrvatske: Osobno sam buntovnik i volim stvarati izvan okvira, ali me paška čipka oduvijek privlačila svojom ljepotom.

Tako je Sunčana preuzela motiv popularne mandale, odabrala rafinirane materijale poput srebra i aluminija te krenula u dizajniranje craft nakita. No, osim što se u izradi nakita okrenula tradiciji kao inspiraciji, suvremeno promišljanje o budućnosti mode ju je navelo da u svome dizajnu koristi isključivo organsku čipku te da je tehnika apliciranja na metal ekološki prihvatljiva. Taj proces eko izrade nakita je doista specifičan i neočekivano – električan?

Naime, komadi metala se priključe na elektrode i urone u slanu morsku vodu, dok nakon određenog vremena električna struja i sol nagrizaju metalnu površinu koja nije prekrivena čipkom. Rezultat je prekrasan reljefni efekt nakita s još ljepšom pričom koja slavi život i rad žena na Pagu.

Itekako brinem za ekološki trag koji ostavljam tako da poslovne odluke donosim s obzirom na prirodu i njezinu održivost. To je za mene veliki imperativ i svi bismo trebali biti svjesni da svako “smeće” koje proizvedemo neće samo nestati. Moramo imati plan za njega: ponovno upotrijebiti, reciklirati ili preraditi!

S diplomom modnog dizajna u ruci, Sunčana je prije koju godinu počela raditi s nakitom od metala. Obzirom na to da je sklona istraživanju različitih medija kolekcija “Pag” vrlo se brzo i spontano pretvorila u održivu inovativnu kolekciju nakita posvećenu hrvatskoj tradiciji.

Tradicija može biti vrlo nosiva i moderna ako joj se pristupi s ljubavlju, misao je vodilja brenda Craft More Sun koji možete proučiti na web stranici i Instagramu.

 

Foto: PR, Facebook Craft More Sun