Zagrebačka scena craft pekarnica poprilično je bogata i raznovrsna, a kreativni timovi neprestano nas iznenađuju sa zanimljivim varijantama popularnih pekarskih proizvoda. Iako smo trenutno u ”pinca raspoloženju” i sigurni smo da ste prošli kroz naš vodič najboljih zagrebačkih adresa, nismo zaboravili niti na ostale slatke zalogaje!

Tako nam je ovog puta za oko zapeo novi kroasan iz ponude Bread Cluba, a radi se o kroasanu s okusom ružmarina i masline. Zanimljiva, mediteranska sinergija okusa, privukla nas je na prvu i riješila muke odabira doručka ili popodnevnog snacka. No, osim okusa, zanimljiv je i oblik kroasana, koji nije klasičan polumjesec, već se radi o svojevrsnim kockama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bread Club (@breadclub_zagreb)

U Bread Clubu koriste se specifičnim tehnikama pripreme kako bi postigli prepoznatljiv okus i teksturu krušnih proizvoda. Tajna se krije u različitim tehnikama miješanja, laminacije i oblikovanja te korištenju vrhunskih namirnice i bogate kreme vlastite izrade.

Što se tiče izrade kroasana, temelj je mješavina kiselog (sourdough) startera i kvasca ili praška za pecivo. Naime, starter daje svježinu tijestu, dugotrajnost proizvoda i kompleksnost okusa, a posebnost se krije u laminaciji. Laminacija je tehnika proizašla iz francuske kuhinje te je upravo ona ključ karakterističnog listanja tijesta kroasana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bread Club (@breadclub_zagreb)

Koristeći specifičnu tehniku, stvara se tijesto s 24 sloja tako što se maslac raspoređuje preko ohlađenog i razvaljanog tijesta. Ovo se postiže primjenom tehnika preklapanja, kao što su četverostruko (kao knjiga) i jednostruko (kao pismo) preklapanje te valjanje, čime se formira karakteristična struktura proizvoda. Zatim se tijesto odmara na temperaturi od -10 °C, što omogućava glutenu da se opusti i pripremi za kasniju obradu i fermentaciju. Laminacijom se stvara prozračna tekstura tijesta i maslaca koja nakon termičke obrade rezultira ”saćastom” strukturom s većim volumenom i hrskavim slojevima. Korištenjem vlastito pripremljenih krema, postiže se savršena fuzija okusa između tijesta i punjenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bread Club (@breadclub_zagreb)

Foto: Instagram / @breadclub_zagreb