Postoji niz faktora uzrokovanih modernim stolom života koji su doveli do pandemije pretilosti, ali zahvaljujući inovacijama razni programi za mršavljenje i aparati pomažu nam da ponovno vratimo željeni izgled.

Istraživanja otkrivaju porazne podatke – Hrvatska je na listi najdebljih nacija na svijetu, sve se manje krećemo i sve nezdravije hranimo.

Za sve, pak, koji se žele uhvatiti u koštac s viškom kilograma postoji „formula“ za uspjeh, ali želite li to napraviti na zdrav i kvalitetan način potrebno je određeno vrijeme i nekoliko ključnih koraka, savjetuje Boris Močinić, savjetnik za mršavljenje i vlasnik Studija za njegu tijela Močinić.

Postoji niz faktora uzrokovanih modernim stolom života koji su doveli do pandemije pretilosti:
 1. Dva tipa prehrambenih navika

Kod određivanja količine hrane koja bi bila dostatna za normalno funkcioniranje osobe, a opet da bi učinak dijete bio zamjetan, najčešće probleme uzrokuju dva tipa prehrambenih navika. U prvu skupinu spadaju osobe koje rijetko jedu doma, a više po restoranima, gdje standardne porcije premašuju potrebe po pojedinom obroku. U drugoj su skupini svi koji imaju veliki broj međuobroka ili usputnih „grickanja“. Iako je teoretski bolje imati više manjih obroka, njihov broj ne smije biti prevelik.

 1. Prekomjerni unos masti

Zdravi unos masti trebao bi biti limitiran na 30 % od cjelokupnog dnevnog unosa kalorija. No, taj se iznos udvostručuje ili iznosi i do čak dvije trećine dnevnog unosa. Naime, većina unese dovoljno masti kroz kuhanje, koristeći margarin, maslac i ulje u salati, pa svaki dodatni unos – kroz meso, sir ili sladoled predstavlja prekomjerni unos koji rezultira povećanjem obujma nogu, bokova i struka. Uz to, povećanim unosom masti smanjujemo mogućnost unosa dovoljne količine drugih važnih nutrijenata kao što su vitamini C i A, folna kiselina i vlakna, što također doprinosi gomilanju kilograma.

 1. Prikrivena „ovisnost“ o šećeru

Gazirani sokovi, voćni jogurti, procesirani proizvodi (iako neki od njih izgledaju zdravo) ili svakodnevno konzumiranje kolača također dovodi do debljanja jer svi ovi proizvodi u sebi sadrže visoki postotak skrivenih šećera.

 1. Premalo obroka usporava metabolizam

U stalnoj žurbi i strci između obaveza često zaboravljamo redovito jesti. I sok preveliki broj obroka može onemogućiti mršavljenje, ni premali nije dobar jer moramo jesti prije nego pregladnimo kako bismo se mogli kontrolirati. Samo jedan obrok dnevno usporava metabolizam i smanjuje radnu sposobnost.

 1. Nedostatan unos tekućine

Osjećaj gladi i žeđi u našem mozgu izaziva sličnu reakciju pa je preporuka uvijek popiti čašu vode ili nezaslađenog biljnog čaja prije obroka. Ovo će pomoći lakšoj kontroli količine hrane koju unosimo u organizam, ali i poboljšati njezinu probavu.

 1. Problemi sa zdravljem koji otežavaju mršavljenje

Činjenica je i da pojedini lijekovi mogu otežati proces mršavljenja jer svojim djelovanjem povećavaju glad ili usporavaju metabolizam. To su situacije u kojima se lakše dobiju novi prekomjerni kilogrami, a teže rješavaju neželjeni, no to je i razlog više za djelovanje.

 1. Spol, životna dob, geni

Ovo su faktori koje ne možete promijeniti ali sigurno se možete izboriti za umanjivanje njihovog utjecaja. Žene imaju manje energetske potrebe od muškaraca pa shodno tome teže mršave. Metabolizam se smanjuje otprilike između 2 i 8 % za svako desetljeće života najvećim dijelom zbog smanjivanja mišićne mase.

 1. Nedovoljno sna

Kvalitetan san jedan je od ključnih faktora za fizičko i mentalno zdravlje, a samim time i za postizanje i održavanje optimalne težine. Dostatna količina je individualna i kreće se u intervalu od 5 do 9 sati.

Tretmani i aparati za mršavljenje – inovacije koje nam olakšavaju mršavljenje

Na temelju 30-godišnjeg iskustva Studija za njegu tijela Močinić, naš sugovornik ističe tretmane koji su do sada pokazali izvrsne rezultate. Tretman za mršavljenje po kojem je Studio Močinić poznat i van granica Hrvatske sastoji se od 4 ravnopravna dijela; ušne akupunkture (aurikoloterapija), specijalne mješavine biljnih čajeva, individualnih uputa o prehrani te dobre volje osobe koja treba smršaviti.

 1. Ušna akupunktura

Ušna akupunktura ili aurikolopunktura zlatni je izbor kada je liječenje ovisnosti u pitanju, a debljina je često vezana s pretjeranom konzumacijom određenih namirnica. Na tretman se dolazi jednom tjedno, a iglice koje se apliciraju na uho skoro su neprimjetne i djeluju 24 sata na dan. Njihovo djelovanje može se pojačati dodatnom stimulacijom prstima kada osjetite žudnju za hranom.

 1. Specijalne mješavine biljnih čajeva

Biljni čaj je ugodnog okusa pa nije teško popiti preporučenih 1,5 litru dnevno. Osim što osigura dostatnu hidrataciju organizma, istodobno smanjuje nervozu i tek, a blago diuretsko djelovanje pospješuje detoksifikaciju organizma.

 1. Individualne upute o prehrani

Osnovni preduvjet za trajno mršavljenje, odnosno za zadržavanje postignute težine jest promjena prehrane u odnosu na onu koja je i dovela do prekomjerne težine. No, mijenjati navike puno je zahtjevnije nego jedno vrijeme gladovati ili piti šejkove umjesto obroka, pa se na početku svakog procesa mršavljenja naprave detaljne konzultacije o tome kakve su prehrambene navike, potrebe i mogućnosti osobe koja želi smršaviti.

Močinić nastoji navike što manje korigirati, a program prehrane usklađuje s uvjetima u kojima osoba živi i radi – kako bi bio što provediviji, odnosno, ne smije mu dodatno komplicirati život.

 1. Dobra volja

Kao uvjet bez kojeg ovaj tretman ne može funkcionirati jest dobra volja! Ona je neophodna za svaki početak. Kada se zadovolje svi ovi uvjeti, već nakon 7 dana moguće je vidjeti razliku po vagi i metru, a to najbolje osnaži volju za nastavak mršavljenja. Početni gubitak težine u prosjeku bude između 2 i 5 kilograma, ali to je već dijelom retinirana voda. Idealan gubitak jest između 0.5 i 1 kilogram tjedno jer on garantira smanjivanje masnih nakupina a da pri tome muskulatura ostane netaknuta!

Mišićno tkivo je nekoliko puta teže i uže od masnog, a i treba nekoliko puta više energije za održavanje. Realistično postavljeni ciljevi izuzetno su važni dugoročno a njih je najlakše odrediti uz pomoć konfekcijskih brojeva. Realno je gubiti konfekcijski broj mjesečno a već nakon prvog mjeseca izgledat ćete i osjećati se puno bolje.

Aparativni tretmani za oblikovanje, zatezanje i pomlađivanje

Aparativni tretmani ne mogu smanjivati težinu, ali mogu smanjivati masne nakupine, celulit, popravljati tonus pa čak i smanjivati broj masnih stanica. Svi tretmani u Studiju za njegu tijela Močinić su neinvazivni i vrlo sigurni, a njihova učinkovitost vidljiva je i mjerljiva već nakon prvog tretmana, a često to bude i dovoljno (HIFU tretman i Cryovac).

Kod osoba s većim viškom kilograma često je prisutan strah od opuštanja kože ako naprave veću redukciju kilograma. HIFU (fokusirani ultrazvuk visokog intenziteta ili mikro fokusirani ultrazvuk) je idealno napraviti na početku takvog procesa i nakon 3 mjeseca fotografijama dokumentirati da je uz 3 izgubljena konfekcijska broja moguće imati zategnutiju kožu i manje bora.

Glavni faktori koji određuju gdje će se višak skupljati su geni i hormoni. Njih, naravno, ne možemo promijeniti ali Cryovacom možemo jednim tretmanom smanjiti 25 % do 30 % masnih stanica na tretiranom mjestu. Za osobe kojima je celulit estetski neprihvatljiv najčešće se preporučuju akustični valovi (udarni valovi) jer u jednom tretmanu tretiramo sve zahvaćene regije. Celulit je nakon tretmana zaglađen i može se izmjeriti smanjivanje obujma u bedrima, gluteusima, listovima ili nadlaktici.

Više informacija potražite na www.mocinic.hr i na tel. 01/3668 320.

Tekst i fotografije: Promo