Složit ćemo se u jednom – na Netflixu se može pogledati pregršt sjajnih dokumentaraca, a jedan od posljednjih takvih je “Black Barbie”. Naime, dokumentarac prati priču o nastanku prve tamnopute Barbie lutke koja je poslužila kao uvertira u nove poglede na tadašnje standarde ljepote.

Originalna Barbie lansirana je 1969. i bila je to klasična bijela i plavokosa zapadnjačka ljepotica. Međutim, 80-ih godina prošlog stoljeća dolazi do suptilne pobune protiv jednoličnih standarda ljepote, pogotovo zato što je Barbie vrlo brzo postala najtraženija lutka na svijetu, a samim time predstavlja poželjne parametre ljepote.

Redateljica i scenaristica Langueria Davis kroz razgovor sa zaposlenicama Mattela koje su izravno sudjelovale u procesima kreiranja tamnopute Barbie (Mae Mitchell, Kitty Black Perkins i Stacey McBride-Irby) u dokumentarcu proteže zanimljiv narativ rasne diskriminacije, posljedica koje iste ostavljaju na djevojčice, ali i pozitivnog razvoja situacije. Tako ovaj dokumentarac nije samo još jedna priča o diskriminaciji, već o borbi za ravnopravnost i raznolikost koja je urodila plodom, možda nešto kasnije, ali jest. Samim time, nakon godina bjelačke dominacije u percepciji ljepote, činjenica da je tamnoputa Barbie sada – Barbie doprinijela je ublažavanju bjelačke dominacije i otvorila vrata raznolikosti.

Dokumentarac je dostupan na Netflixu, jako je zanimljiv i definitivno predlažemo da ga ne preskočite!

Foto: YouTube, Instagram / @blackbarbiedoc