Ako ste u posljednjih nekoliko dana često čuli ime Točkica, to je zato što je Trešnjevka upravo dobila novi fantastičan bistro za ukusan ručak uz dobru čašu vina, i to s vrlo prihvatljivim cijenama.
Pored Remize, na adresi Maceljska 21 otvoren je bistro Točkica, novi obiteljski projekt Martine i Leona Haraminčića koje publika, pogotovo ona trešnjevačka, već itekako dobro poznajte kroz popularne kafiće Volim Kvart i Landsky bar. Kaže mi Martina simpatično za ovu priliku, “Na projektu radimo više od godinu dana,te smo unutar toga dobili i sina tako da je doslovno obiteljski projekt” (smijeh).
Bistro Točkica zamišljen je kao restoran gdje će se kuhati tradicionalna hrvatska jela s ozbiljnim pristupom, na razini najboljih modernih restorana. Domaća i regionalna hrana poznata svima, ali s jednakom posvećenošću kao što su je nekada pripremali za biskupe, vlastelinima, grofovima… “Dugi niz godina se bavimo ugostiteljstvom. Vlasnici smo dva bara na Trešnjevci, točnije Ljubljanici, a s obzirom na našu strast prema hrani, naša želja je bila otvoriti restoran gdje bismo spojili domaću hranu i tradicionalne recepture s vrhunskim tehnikama kuhanja,te ih uparili s organskim i biodinamičkim vinima. Želimo da Točkica postane mjesto pravog enogastronomskog užitka, gdje ljudi ponajprije dolaze dobro pojesti, popiti i podružiti se. Ime Točkica potječe od starih emajliranih lonaca i posuđa koje svi imaju doma ili su sigurno imali svačije bake i djedovi, a to posuđe u nama budi emocije točno onakve kakve mi želimo prenijeti na naše goste” govori mi Martina o idejama koje gaje prema novoj Točkici.
Ako je suditi po buzzu koji se stvorio ovih dana, Točkica je mjesto gdje će se mnogi uputiti na ručak jer radno vrijeme restorana je od utorka do nedjelje od 11:30 do 17 sati. Osim dobre hrane i atmosfere, kojoj sigurno pridonosi i ugodno uređenje prostora koje potpisuju također Martina i Leon, ovaj novi bistro ima i široku vinsku kartu koja već sada broji preko 80 etiketa. Ujedno su među prvim restoranima u Hrvatskoj koji na svojoj karti broji više od 50 organskih, biodinamičkih ili prirodnih vina iz Hrvatske i regije.
Jelovnik su osmislili sami u suradnji s chefovima Marijom Čepekom i Mićom Tolićem, a ponuda je namijenjena svima koji dijele isti romantičarski pogled na hranu i vino kao i oni, objašnjava mi s osmijehom Martina te nastavlja “Jelovnik će se mijenjati sezonski i po dostupnosti namirnice, usredotočeni smo na kvalitetu, sezonalnost i lokalitet te vrhunsku obradu namirnice. Također ćemo imati i dnevnu ponudu jela koja će se mijenjati sezonski. Veliki naglasak će biti na sezonalnosti karte, od čimulica i mliječne janjetine u kasnu zimu, preko šparoga u proljeće , sezonskog povrća tijekom ljeta, vrganja i bundeve na jesen. Naravno, zimski klasici od kiselog zelja kao što su sarma, krvavice i buncek neće izostati kao i jela ispod peke koja se svježe pripremaju na ložištu na našoj terasi. Naša domaća goveđa juha s griz noklicama koju kuhamo više od 5 sati je poseban detalj jelovnika dok Bečki odrezak od mliječne teletine pripremamo na domaćoj svinjskoj masti i prezlama koje nabavljamo direktno iz Austrije, te perad s mlincima. Od deserata bismo istaknuli domaću štrudlu od jabuke iz naše kuhinje s bourbon vanilijom te kajzeršmarn koji također sami radimo s našim domaćim umacima, te dasku domaćih sireva.”
Trešnjevka se mladoj obitelji Haraminčić pokazala sudbonosnim kvartom, a zahvaljujući njima i njihovim sjajnim poduzetničkim koracima, definitivno poprima nov gastro i eno lice.
“Željeli smo otvoriti restoran baš na kvartu gdje smo oboje rođeni i odrasli, te kad nam se ukazala prilika u Maceljskog koja je u krugu od 50 metara od naših rodnih kuća, znali smo da je to-to”, završava Martina svoju zadnju misao te vas poziva da ih posjetite na ovoj novoj adresi i uživate kao romantici u odličnoj tradicionalnoj hrani.
Foto: bistro Točkica