Ivan Bošnjak vlasnik je renomiranog hair salona IVAN HAIR DESIGNER na prestižnoj opatijskoj adresi već pet godina. U svijetu frizerstva još malo pa će obilježiti gotovo tri desetljeća rada. Tijekom svoje karijere susretao se i uvodio brojne ekskluzivne hair styling brendove za profesionalnu uporabu te kurativnu dubinsku njegu kose. U profesionalnom radu slijedi trendove i nameće nove pa je tako jedno od najprepoznatljivijih lica u regiji. Potpisuje styling frizure na brojnim medijskim projektima, modnim i glazbenim eventima. Njegove su klijentice poznate zvijezde našeg estradnog neba i uspješne poslovne žene. Iskrena i neposredna komunikacija s klijentom siguran je put do zadovoljnog klijenta i uspostavljanja dugoročnog odnosa, kako naglašava ovaj šarmantni hair & beauty profesionalac iz Rijeke.

Ivan Bošnjak

Bila nam je iznimna čast kad se odazvao na naš poziv da bude dio žirija našeg prvog Best of Beauty natjecanja. Tom prigodom smo sad već nakon punih dva mjeseca testiranja porazgovarali s njim o proizvodima koje je testirao, ali i o nekim trikovima koji možda našim čitateljicama pomognu u njezi i održavanju kose.

Kakav je osjećaj znati da ste jedan od najboljih na sceni? Daje li taj osjećaj krila u leđa?

Ne doživljavam sebe na taj način, barem ne u superlativima. Dugo sam prisutan na frizerskoj sceni i izuzetno volim ovo što radim pa se nadam da se to i osjeti. U najboljim sam godinama, zrelim i plodonosnim, posvećen ovom pozivu do te mjere da se ne mogu zamisliti da bilo što drugo radim, osim da šišam i stiliziram kose. Menadžerske vještine još savladavam. Klijenti su najbolje ogledalo, najbolji odraz onoga što radim.

Koliko se industrija promijenila od kada ste počeli, razvijali se, krenuli u samostalan poslovni poduhvat i danas? Koje su primjene dobrodošle, što mislite da se trebalo zadržati?

Globalno govoreći, puno i malo. Trendovi se puno brže mijenjaju i utjecaj društvenih mreža je doista velik. Čim usluga bude napravljena (a često i tijekom samog procesa), neki klijenti vrlo rado podijele to sa svojim virtualnim prijateljima i pratiteljima. Ono što nikad ne bi trebalo smetnuti s uma ponajprije je to da dobra prezentacija često ne znači i dobro izvršenu uslugu; drugo, tehnike šišanja i stiliziranja uče se i usavršavaju kroz vrijeme; treće, uvijek treba pokušati pravilo shvatiti želje klijenta, ali ne se ustručavati sugerirati neke odmake, vođeni vlastitim frizerskim iskustvom.

Je li izazovno (naporno?) slijediti trendove, stalno ih pratiti i truditi se prenijeti ih u autentičnom obliku na našu scenu?

Meni osobno nije jer ih i sam volim i pratim. Logično je da u ovom poslu, ako želite ići u korak s vremenom i potrebama, nastojite i prije vremena uočiti nadolazeće trendove, savladati novitete, uvoditi nove proizvode za salonsku upotrebu i posebno prepoznati što se iz trendova prenosi dalje kao neki standard. Sve što je danas standard, nekoć je bio trend.

Što je po Vama klijent/ica sa stilom, ukusom?

Većina naših klijenata i jesu žene, a žena sa stilom ponajprije je ona koja s pravom mjerom nosi frizuru koja najbolje opisuje njezin karakter. Tvrdim da to nema veze ni s godinama, ni sa statusom. To je ono što netko ima prirodno više izraženo, a netko drugi spreman je učiti i prihvaćati. Teško je ukus prepoznati dvodimenzionalno, da tako kažem, na slici. On je odraz ne samo izgleda frizure, stylinga, boje kose nego i komunikacije te osobe, držanja, ponašanja, ophođenja s drugima, i prema samoj sebi. Za mene žena sa stilom ima svijest, visoku razinu energije, smisao za estetiku te odvaja određeno vrijeme i trud da stvara i nosi imidž koji u najvećoj mogućoj mjeri odgovara njezinom karakteru.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli IVAN HAIR DESIGNER (@ivanhairdesigner)

Savjet No.1 koji bio dao svakoj ženi kad je u pitanju kosa? Postoji li neki trik kako da nam kosa svaki dan izgleda dobro?

Ovo će zvučati kao klišej, ali ponajprije čista i njegovana kosa, redovit odlazak frizeru i redovita kućna njega. Svaka osoba ipak najbolje poznaje svoju kosu te prepoznaje promjene koje se zbivaju uslijed vanjskih utjecaja i životnog razdoblja u kojem se nalazi. Današnja hair industrija velikim brojem proizvoda uistinu može dati odgovore na sve nedoumice oko toga što napraviti ako nas naša kosa ne sluša dovoljno dobro. Ako u nešto niste sigurne, pitajte svog frizera za savjet i preporuku!

Koje te ulje za kosu posebno oduševilo? Zašto su bitna? Kako izabrati idealno? Koji savjet bi dao našim čitateljicama kod odabira istog?

Po meni je najbolje ono ulje za kosu koje od kose izvlači ono najbolje. Znači, prvo da je odgovarajuće tipu kose i vlasišta, a općenito da nije teško i da ne opterećuje kosu. Istaknuo bih Wellin proizvod Wella System Professional Reconstructive Oil, koji ima izuzetno ugodan miris, dovoljno vlaži i hrani kosu, te utječe na kosu da joj poboljšava i strukturu vlasi zbog ulja jojobe.

Radi se o serumu s keratinom, ekstraktima triju vrsta ulja, dakle, dosta kompleksnom proizvodu.

U masi proizvoda i brendova koji nas danas okružuju, mi u Graziji vjerujemo da je inovativnost ključ uspjeha. Jedna od kategorija je samim time i “Najinovativniji proizvod”. Što za tebe znači inovativnost i koji bi proizvod posebno izdvojio?

Inovativan proizvod je onaj koji uspije po prvi puta, ili na posve drukčiji način tretirati i rješavati određeni već postojeći problem. Problemi su uglavnom stari, a inovativni proizvodi su uspješni odgovori na te probleme. Izdvojio sam Monpure Follicle Boost Serum jer pokazuje izvrsne rezultate u borbi protiv ispadanja kose. Jača i zdravija vlas kose, dobar utjecaj na vlasište i ubrzavanje procesa rasta nove kose, sve to kroz samo jedan proizvod – prilično uspješno i inovativno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MONPURE London (@monpurelondon)

Postoji li neki trik kako svaki dan izgledati dobro, da ne kažemo odlično?

Kao što sam i napomenuo, nema instant rezultata, kontinuirana njega kose, kao i kod njege lica i tijela, redovit odlazak frizeru, pravilna upotreba proizvoda za kućnu njegu kose i povremeno uporaba seruma/ulja za kosu koji će intenzivno nahraniti, hidrirati i jačati kosu. Šišanje, dobar cut i dobra stilizacija, pod must, a kućna njega da održava ono što mi postižemo u salonu. Nije li cilj svake žene da njezina kosa svakoga dana izgleda kao da je upravo izašla iz frizerskog salona?

Mirisi za dom? Koristiš li ih? Ima li od nominiranih neki koji te se posebno dojmio?

Koristim mirise za dom. S nekima sam se sad susreo prvi put i moram priznati da su me svi oduševili. No, ostajem vjeran i dalje mirisima Notes of Zagreb.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Notes of Zagreb (@notesofzagreb)

Fotografije: privatan album, Instagram