Eva je magistrica međunarodnog menadžmenta i osoba koja na Instagram profilu @myskinisgettingbetter svojim objavama promiče termin skin positivity te od početaka pokretanja profila priča o svojoj dugogodišnjoj borbi s aknama i na koji način ih je pobijedila. Kako su se akne smanjivale, tako se ljubav prema skincareu povećavala tako da je danas Eva skinfluencerica koju volimo i pratimo te koju smo pozvali da bude dio žirija našeg prvog Best of Beauty natječaja. Inspirativna, pozitivna i uvijek nasmijana, Eva nam je otkrila neke detalje iz svoje beauty rutine i otkrila proizvode koji su je se dojmili, a koje je imala prilike isprobati u sklopu žiriranja. 

Eva Stapić

Što je skin positivity i zašto je važan? 

Skin positivity je pokret koji promiče prihvaćanje svoje kože onakvom kakva jest te se bazira na širenju ideje da bismo svi trebali prihvatiti svoja putovanja i borbe s, u mom slučaju aknama, ali i s drugim stanjima kože koja danas pate mlade, ali i one malo starije. Dakako, ovaj pokret uvelike je povezan i s mentalnim zdravljem jer osobe s raznim stanjima kože danas, nažalost, često podliježu depresivnim stanjima, što utječe na njihovo zdravlje u cijelosti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eva (@myskinisgettingbetter)

Kako si se odlučila krenuli u influencerske vode? 

Nisam se planirano odlučila uputiti u ove vode niti se smatram nekakvim velikim influencerom. Sve ovo došlo je spontano i iz iskrene namjere da pomognem prvo sebi, a onda i drugima. Profil sam otvorila u svom najtežem stanju kad sam stvarno imala velikih problema s aknama, što je uvelike utjecalo na moje mentalno zdravlje i kako sam se odnosila sama prema sebi. Jednoga dana rekla sam sama sebi da je dosta i da se to mora promijeniti te sam dobila ideju da otvorim profil kako bih pokazala drugima što radim, koje proizvode koristim i kako to utječe na mene te da nekako svi zajedno idemo kroz tu borbu jer sve je lakše kad nisi sam. Brendovi koji su me prepoznali i s kojima radim samo vole iskrene ljude i dobre namjere pa smo zajedničkim snagama to pretvorili i u posao.

Vodila si dugogodišnju borbu s aknama. Koliko je to stanje utjecalo na kvalitetu tvoje svakodnevice? 

Kad imaš problema s aknama u najosjetljivijoj dobi, to ti nikako ne ide u korist. Zbog moje malo emotivnije i osjetljivije prirode, ta najosjetljivija dob trajala je nešto duže. Mogu samo reći da koliko god je moje nezadovoljstvo s tim kako izgledam utjecalo na mene, utjecalo je i na ljude oko mene. Kad u tebi prevladava nezadovoljstvo, ne možeš izvana biti najpozitivnija osoba. Moram istaknuti da mi je od velike važnosti u tom periodu bio moj malen krug prijatelja i obitelji, koji su bili najveća podrška koju tada možda nisam shvaćala, ali sada itekako vidim tko je oduvijek bio tu za mene.

Možeš li nam opisati kako si ih uspjela pobijediti? 

Moram priznati da sam tijekom godina imala puno malih pobjeda, što bi značilo da mi se lice povremeno smirivalo ili da bih pronašla privremeno rješenje. Stvar je u tome da kada ti se nakon deset puta privremenog rješenja akne opet vrate, poželiš pronaći trajno rješenje. Ne smatram se osobom koja je pobijedila akne. Privremeno jesam, no nikad ne znaš što može biti sutra i ja sam prihvatila takav način razmišljanja. Moram napomenuti da od samih početaka moje stanje prate dermatolozi i da sam isprobala razne terapije i tretmane na njihovu preporuku. Kad kažem da sam sve isprobala, stvarno jesam, i određene terapije pokazale su se učinkovitima, no zbog uzroka mojih akni trebalo je prijeći na nešto ozbiljniju terapiju. Moja posljednja terapija bila je lijekom koji sadrži djelatnu tvar izotretinoin, derivat vitamina A koji pripada u skupinu lijekova retinoida te su namijenjeni za liječenje akni. Uz pravilnu rutinu i ovu terapiju te nadzor liječnika, moje lice već je više od pola godine čisto i pod kontrolom te se najiskrenije nadam da će tako i ostati.

Imaš li neki trik koji bi podijelila s našim čitateljima koji uvijek pali

Naučila sam da kad nam je lice pod upalom, najbolje je ne koristiti ništa dok se stanje ne smiri. Eventualno nekakvu laganu kremu s Centellom asiaticom, ali definitivno ne treba nanositi agresivno aktivne sastojke u nadi da će to smiriti upalu. Dakle, pod upalom izbaciti sve i napraviti pauzu. Možda se savjet čini banalnim, ali kod mene je uvijek do sada “upalio”. Drugi trik koji imam je kombinacija spot tretmana i flastera za akne za tretiranje potkožnih akni. Pokazalo mi se da mi nije dovoljno staviti samo spot tretman ili samo flaster pa svaki put kad imam neku potkožnu aknu, stavim oboje i do jutra sve nestane. Ovo isto nije neko veliko otkriće, ali uvijek “pali”. 

Koliko je po tebi potrebno vremena za recenziranje pojedinog proizvoda da bi mogla svoj dojam prenijeti publici?

Trenutačno mi je uz ovo stanje kože koje sad imam potrebno najmanje mjesec dana za prvi dojam o proizvodu i da shvatim kome bi odgovarao, a kome ne. U fazi kad sam imala malo više upaljeno lice ili jednostavno više ožiljaka, bilo mi je potrebno više vremena za isprobavanje i nekakve ozbiljnije rezultate. Primjerice, u jednom periodu svoje borbe rješavala sam se ožiljaka i nakon tretmana microneedlingom, pravi rezultati bili su vidljivi tek šest mjeseci nakon samog tretmana.

Beauty gadgeti? Što misliš o njima? Koristiš li ih u svojoj beauty rutini? Možeš li nam dati neki osvrt na testirane u sklopu žiriranja kako bi pomogli našim čitateljicama u odluci o kupnji?

Beauty gadgeti meni su osobno otkriće s obzirom na to da kad imate upaljeno lice puno akni, nije baš najbolje koristiti k tome i razne gadgete. Otkad mi je lice čisto i bez upale, konačno mi se ostvarila želja da ih isprobavam i sada sam ih već nakupila nekoliko i stvarno uživam u njima. Za sve moje cure i dečke s kožom sklonom aknama mislim da bi odličan bio PMD Clean Acne uređaj za čišćenje lica s tehnologijom SonicGlow™ koja osigurava dubinsko, svakodnevno čišćenje. PMD Clean Acne koristi terapiju plavim svjetlom za blage do umjerene akne i voljela bih da sam ga imala i prije jer mislim da bi mi dosta pomogao. Za one koji nemaju problema s aknama već žele lifting i smanjiti otečenost lica, mislim da bi idealan bio Liftmie Gold Plated masažer za zatezanje kože, koji može stimulirati mišiće lica ostavljajući kožu čvrstom i zategnutom te poboljšava limfnu drenažu, kao i cirkulaciju krvi i kisika u koži, što potiče produkciju kolagena. On je moj veliki favorit i koristim ga nekoliko puta tjedno. 

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ROX Beauty (@roxbeauty)

Koliko je čišćenje lica i odabir odgovarajućeg proizvoda bitan u kreiranju beauty rutine? 

Rekla bih da je čišćenje lica zapravo najbitniji dio rutine, pogotovo ako imate kožu sklonu aknama. Vrlo dobro znamo da imamo problem ako se zaštitni faktor ili šminka ne skinu dobro. 

Najbolji proizvod za prvi korak dvostrukog čišćenja bio je Frankly Good Milky Splash maslac za skidanje šminke i ugodno me iznenadio jer nisam imala velika očekivanja. Maslac stvarno topi i šminku i zaštitni faktor te ste spremni za drugi korak. Drugi korak mi je, po novome, uglavnom pjena za umivanje, iako volim i gelove, pa se tako dosta dobrom pokazala LA PIEL pjena za umivanje.

Proizvodi za njegu problematične kože s kojima si se susrela u žiriranju? Bi li neki posebno izdvojila?

Dobila sam dosta dobre proizvode na isprobavanje, ali meni pozornost uvijek skrene na korejsku kozmetiku. Isprobala sam TonyMoly Tony Lab AC Control emulziju, koja je toliko lagana i ostavlja predivan osjećaj mekoće na koži, da me baš iznenadila. Emulzija je idealna za kožu sklonu aknama te kontrolira proizvodnju sebuma i sužava pore. Još su se jako dobrima pokazali Eggo flasteri za akne. S obzirom na to da nemam više toliko akni i da mi u posljednje vrijeme izbije po jedna površinska ili potkožna akna, tretiram ih već navedenom kombinacijom spot tretmana i flastera. Ako se radi o površinskoj akni, onda koristim Breakout Hero flastere i za njih mi ne treba dodatno spot tretman, no ako se tu radi o potkožnim aknama, onda biram Bye Bye Blemish flastere.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli EGGO ® (@eggoglow)

Što je po Vama najbolja skin care/beauty rutina?

Kroz godine borbe s aknama naučila sam da je manje stvarno više i da je najbolje imati što jednostavniju rutinu. Znam da mnogi dolaze u iskušenje, pogotovo ako imate puno proizvoda, ali meni se pokazalo da su minimalističke rutine uvijek najbolje i da pokazuju najbolje rezultate. U jutarnjoj rutini tzv. umivalica, serum i krema te zaštitni faktor, a u večernjoj rutini dvostruko čišćenje, serum i krema. Odabir proizvoda, naravno, ovisi o stanju lica i onome na čemu želite raditi.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eva (@myskinisgettingbetter)

Fotografije: privatan album, Instagram