Besplatna predavanja s Browna, Harvarda, Princetona, Yalea, Columbije i drugih prestižnih obrazovnih institucija, jedan je kvalitetan način kako možete provesti vrijeme. Provjerili smo, istražili i odabrali trenutno pet najaktualnijih tema, a ostale vam donosimo u nadolazećim danima

LEKCIJE EBOLE: KAKO SPRIJEČITI SLJEDEĆU PANDEMIJU, Harvard

Jako zanimljivo predavanje za shvatiti kako se odvija razvoj jedne pandemije, kako se zdravstveni sustav nosi s time, što prolaze doktori i sestre. Ali kako je povijest majka mudrosti, također možemo odavde izvući lekcije što je dobro napravljeno, što je krivo napravljeno i koji su sljedeći koraci. 

Lekcije Ebole: Kako spriječiti sljedeću pandemiju

UVOD U PSIHOLOGIJU, Yale

Čega se ljudi najviše boje? Što znače naši snovi? Otkud dolazi rasizam? Što nas čini sretnima? Što su uzorci i lijekovi za mentalne bolesti? Ova predavanja probat će vam dati odgovore na ova pitanja, i neki generalni pogled na znanstvena shvaćanja ljudskih razmišljanja i ponašanja.  Istražuje teme poput percepcije, komunikacije, učenja, pamćenja, procesa odlučivanja… Zanimljiv uvod u to da shvatimo kako i zašto svatko drugačije reagira na trenutnu situaciju. 

Uvod u psihologiju

MONETARNI SUSTAV, Columbia

Posljednja destljeća donijela su nam nevjerojatnu evoluciju institucija koje čine monetarni sustav. Financijska kriza bila je pravi alarm da nam je potrebna i slična “evolucija u analitici i teorijima koje koristimo kako bi razumijeli taj sustav” kako piše u opisu predavanja. Zanimljivo predavanje koje bi nam pomoglo razumijeti vremena koja nam možda slijede. 

Osnove monetarnog sustava

HUMANITARNI  ODGOVOR NA KONFLIKTE I KATASTROFE, Harvard

Od sirijske izbjegličke krize do izbijanje ebole, humanitarne hitnosti dostigle su dimenzije i proporcije bez presedana. Kako raste potreba za humanitarnom pomoći, postavlja se pitanje kako napori da se pomogne ugroženim skupinama mogu evaluirati? Tečaj istražuje etičke i profesionalne principe koji su vodilja u humanitarnom odgovoru na konflikte i prirodne katastrofe. Dodatno je zanimljivo što će se raditi na konkretnim odgovorima na krize u Gomi, Somaliji, na Balkanu, Afganistanu i Pakistanu.

Humanitarni odgovor na konflikte i katastrofe

KINA  I KOMNUNIZAM, Harvard

Kako su komunisti osvojili Kinu? Koju ulogu igra kultura? Koji su to bili uspjesi i neuspjesi kineske komunističke partije nakon što je preuzela moć 1949. godine?  Ovaj tečaj će vam pomoći odgovoriti na važna pitanja pitanja poput kulturalnih, intelektualnih, političkih i ekonomskih previranja ovog vremena kao i kako je došlo do današnjeg društva kojeg se bojimo i osuđujemo ali kojem smo se divili na rješavanju situacija poput ove u kojoj smo se našli. 

Kina i komunizam

 

Photo by Arnel Hasanovic, Unsplash