Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Greta Gerwig ulazi u povijest jer Barbie ima najveći premijerni vikend za film koji je režirala žena

“Barbie” je zaradio 356 milijuna dolara, dok je Oppenheimer Christophera Nolana odnio kući 180 milijuna dolara, čime je, od milja zvani, “Barbenheimer” dosad bio najveći kinoprodajni vikend u 2023.

Greta Gerwig ušla je tako u povijest jer je Barbie zaradila 356 milijuna američkih dolara tijekom premijernog vikenda prikazivanja diljem svijeta, što ga čini najvećim debijem ikada za film koji je režirala žena.

Na kino blagajnama u Sjevernoj Americi – kombinirajući SAD i Kanadu, Barbie je zauzela prvo mjesto s masivnom prodajom ulaznica od 162 milijuna dolara na 4243 lokacije, nadmašivši time film “Super Mario Bros” i sve Marvelove filmove objavljene ove godine. 

Oppenheimer je također prošao bolje od očekivanja, zaradivši 82,4 milijuna dolara od 3610 kina u SAD-u i Kanadi, što ga čini Nolanovim najvećim debijem bez Batmana i jednim od najboljih početaka za biografsku dramu s ocjenom R.

Preminula  je Sinéad O’Connor

Irska pjevačica, aktivistica i dobitnica nagrade Grammy Sinéad O’Connor preminula je u 56. godini života.

Globalnu slavu stekla je 1990. godine,  kada je njen hit singl Nothing Compares. No, čak i nakon tog hita, Sinéad je nastavila  prodavati milijune albuma i okupiti legije obožavatelja diljem svijeta.

Alpha-gal sindrom: alergija na meso povezana s ugrizima krpelja raste

Stopa Amerikanaca koji razvijaju rijetku alergiju na meso od uboda krpelja raste, kažu istraživači, a do do sada je pogodila čak 450 tisuća ljudi. 

Novi podaci koje je u četvrtak objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma. Alergija izaziva reakciju koja može biti opasna po život na nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda. 

Američki znanstvenici pronašli su alfa-gal u slini krpelja usamljene zvijezde. Krpelj se prepoznaje po bijeloj mrlji na leđima i uglavnom se nalazi u južnim i istočnim dijelovima SAD-a. No, stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promjena njihov raspon širi. 

Od ugriza usamljene zvijezde, službenog naziva Amblyomma americanum, koji sišu krv, osoba se može razboljeti ako konzumira određeno meso i životinjske proizvode dobivene od sisavaca.

Na popisu opasnih namirnica za osobe koje pate od alfa-gal sindroma nalaze se svinjetina, govedina, kunić, janjetina, divljač, želatina, mlijeko, neki mliječni proizvodi i neki lijekovi. 

Ovogodišnji srpanj najtopliji je mjesec ikada zabilježen 

Preliminarne analize pokazuju da će ovaj srpanj gotovo sigurno biti najtopliji mjesec zabilježen za planetu i vjerojatno najtopliji u oko 120 tisuća godina.

Sa samo nekoliko dana do kraja mjeseca, Svjetska meteorološka organizacija (WMO), Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) koju financira Europska unija i Sveučilište Leipzig u Njemačkoj do sada su kombinirali podatke o temperaturi za srpanj 2023. s projekcijama za ostatak mjeseca otkrili su da će to biti najtopliji srpanj.

WMO i C3S otkrili su da su prva tri tjedna ovog mjeseca bila najtoplije trotjedno razdoblje u povijesti.

Analiza Sveučilišta u Leipzigu utvrdila je da će ovogodišnji srpanj biti 0,2 Celzijeva stupnja topliji od prethodnog najtoplijeg srpnja, koji je bio 2019., prema korištenoj bazi podataka. 

Kraj jedne ere: Twitter postao X

Elon Musk krenuo je u rebranding jedne od najpopularnijih aplikacija – Twittera. Prvi korak u promjeni bila je promjena naziva, a potom i zaštitnog znaka po kojemu smo ga svi prepoznavali – ptice. Ovaj korak Musk je opisao kao “priliku da ostvari još veći utisak na tržištu”.

Musk je već ranije spomenuo ideju da X postane “aplikacija za sve” kada je prošle godine kupio Twitter za 44 milijarde dolara. Web stranica X.com sada preusmjerava na twitter.com i privremeni logotip je već postavljen.

“X je zamišljena kao multiinteraktivna aplikacija uredotočenana audio, video, poruke, bankarstvo – stvarajući tako globalno tržište za ideje, robu, usluge i prilike”, objavila je Linda Yaccarino, generalna direktorica X-a.

Singapur pogubio ženu prvi put u 20 godina

Singapur je u petak pogubio ženu prvi put u gotovo 20 godina, potvrdili su dužnosnici.

Singapurska državljanka Saridewi Djamani proglašena je krivom za trgovinu 30 grama heroina 2018. godine, zbog čega je i pogubljena ovaj tjedan.

Singapur ima neke od najstrožih zakona protiv droga na svijetu, za koje kažu da su neophodni za zaštitu društva.

Singapurski zakon propisuje da će smrtna kazna biti izrečena svakome tko bude uhvaćen u preprodaji više od 500 grama kanabisa ili 15 grama heroina.

Saridewi je jedna od dvije žene osuđene na smrt u Singapuru, prema Transformative Justice Collective, grupi za ljudska prava sa sjedištem u Singapuru. 

Ona je bila prva žena koju je Singapur pogubio nakon Yen May Woen 2004., priopćila je skupina. Yen je također bila osuđena za trgovinu drogom.

Shein je dosegnuo rekordnu dobit 

Shein ima snažan pozitivan zamah, tvrdi tvrtka, napominjući da se njegov obujam prodaje ubrzao, a dobit poboljšala tijekom prve polovice 2023. u usporedbi s drugom polovicom 2022., prema CNBC-u.

Iz tvrtke kažu da su tijekom prve polovice ove godine zabilježili najveću dobit ikada.

Shein ima dominantan (40%) udio na tržištu brze mode u SAD-u zahvaljujući svom širokom asortimanu jeftine odjeće koja privlači kupce, prema Bloombergu.

Foto: Profimedia, Pexels