Jučer je u izložbenim dvoranama prizemlja Kneževe palače otvorena dugo očekivana ljetna izložba “Zadar Does Banksy”!

U uvodnom predstavljanju voditeljica odjela za marketing i PR Narodnog muzeja Zadar, Lorena Peroš, govorila je o samom autoru, izložbi, kao i popratnim projektima i manifestacijama ove izložbe u organizaciji Narodnog muzeja Zadar.

„Banksy je jedan od najkontroverznijih umjetnika suvremenog dobiva, prvenstveno zato što njegov identitet nikad nije potvrđen. Smatra se da je rođen 1974. godine u nekom malom gradiću pored Bristola, ali za njega se vežu dvije kontradikcije. Prva se odnosni na činjenicu da je istovremeno i slavan i anoniman. To što on djeluje pod pseudonimom i što je identitet nikad nije potvrđen, od svog je imena napravio globalan brend te je postao kulturni i društveni fenomen.

Druga kontradikcija odnosi se na njegov odnos prema vrijednosti umjetnina, posjedovanju i samoj prirodi umjetničkog djela. S jedne strane njegova djela na aukcijama dostižu milijunske iznose, a s druge strane on se bori protiv komercijalizacije umjetnosti”, izjavila je ovim povodom Lorena Peroš, glasnogovornica Narodnog muzeja Zadar na otvorenju izložbe. Također, istaknula je Banksyjevu originalnost te izdvojila činjenice kako se umjetnik osim grafitima, dodatno bavi snimanjem filmova i fotografija. Kulturni aktivizam je pojam koji se veže uz ovog anonimnog umjetnika, a time potiče brojna pitanja vezana uz uličnu umjetnost.

Organizator izložbe je kolekcionar sa slovenskom adresom, David Rjazancev iz Deva Puri Gallery, koji je prošle godine kurirao izložbu Picassove keramike, a predstavio je ideju svim prisutnima. Izložba sadrži preko 70 umjetničkih djela Banksyja, umjetnika koji su utjecali na njega i umjetnika na koje je on utjecao. Sastoji se od njegovih originalnih grafika među kojima su najpoznatije Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag i Gulf Sale – poznata ručno prskana naslovnica Röyksoppove ploče i druge ploče s njegovim najpoznatijim grafičkim dizajnom poput Flower Thrower, One Day We’ll Be In Charge, Happy Choppers. Među izloženim radovima nalazimo njegove plakate za Greenpeace, Banksy’s Wall Off Hotel, Dismaland te brojne filmske plakate. Izložba uključuje i grafičke radove drugih autora koji su utjecali na Banksyjevu umjetnosti, kao što su djela Warhola, Picassa i Black le Rata, a neki radovi predstavljaju radove mlađih umjetnika kojima je Banksy bio uzor ili su s njim surađivali na projektu Dismaland kao što su Cauty, Shriggley i Gillette.

S obzirom na to da je Banksyja nemoguće dobiti da organizira ili autorski odobri izložbu, a zbog autorskih prava 90% izložbi o njemu ne izlažu ono što je on napravio, izlažu se digitalni posteri što je slučaj i u Zadru.

Izložbu „Zadar Does Banksy“ u Kneževoj palači, odnosno prostorima Dvije palače možete pogledati do 8. listopada, a cijena ulaznice je 12 eura.

Foto: press NMZ, Profimedia