Postići balans, ravnotežu između premalo i previše. Čini se kako nam je to postao glavni cilj dok zbrajamo dnevne obaveze, zadatke, odgovornosti, kalorije, sate sna, sate smijeha, odmora i rada pred kompjuterom.

U Indiji su se još davno počeli baviti učenjima čiji je cilj pronaći balans između uma, duha i tijela. Tu počinje zdravlje svakog od nas. Što to zapravo znači i uključuje te kako nam može pomoći, saznali smo od Dubravka Harapina, ayurvedskog konzultanta iz centra Kalya u Zagrebu. S obzirom na njegovo dugogodišnje iskustvo u tom području te međunarodno obrazovanje, nije bilo boljeg stručnjaka na domaćem terenu za razgovor o ovoj temi. I saznali smo baš sve što nas je zanimalo – u čemu je tajna, koliko je važna prehrana, zašto je kozmetika bitna te sve ostale činjenice kojima nas uči drevna Ayurveda s ciljem da ostanemo što duže u dobroj formi i dobrog zdravlja.

Kako ste se pronašli u učenjima tradicionalne indijske medicine Ayurvede? Kada ste shvatili da se time želite baviti, koji je bio vaš put?

S Ayurvedom sam se susreo prvi puta prije gotovo 30 godina i desilo se nešto što bih mogao opisati kao ljubav na prvi pogled. Sustavnost, logičnost i sveobuhvatni pogled na zdravlje toliko su me impresionirali da sam odmah poželio naučiti što više. Nije to bilo niti učenje jer sve je bilo toliko jasno da sam imao osjećaj da se samo moram svega dobro prisjetiti. Počeo sam nabavljati kutije literature iz Indije, no moja žeđ za znanjem se samo produbljivala. Godine 1997. sam otišao na svoje prvo putovanje u Indiju i dvije godine kasnije u Nepal. Na oba putovanja sam imao susrete s ayurvedskim liječnicima koji su samo dodatno zakuhali nemir koji me obuzeo. Godine 2000. donio sam odluku da mijenjam smjer, prekidam sa svime što sam radio i upisujem ayurvedski studij. Odletio sam u Indiju i obišao nekoliko ayurvedskih fakulteta, no nažalost upis je za strance bio gotovo nemoguć, a nastava se odvijala na lokalnom jeziku. Potražio sam druge opcije van Indije i iste godine završio u Americi na jednoj od najboljih institucija za edukaciju iz Ayurvede u svijetu. Sudbina ili ne, glavni predavač Dr. Vasant Lad, autor je prve knjige o ayurvedi koju sam pročitao, skoro 10 godina prije. Po završetku studija 2004. godine, dr. Lad me primio na svoju kliniku u Puni u Indiji, da radim s njime jedan na jedan, što je bila velika čast jer se takva prilika rijetko ukaže. S njime sam odradio prvi dio kliničke prakse koju sam nastavio s drugim ayurvedskim liječnicima u Indiji i koja je trajala godinu dana.

Po povratku u Hrvatsku počeo sam s praksom i nedugo zatim igrom slučaja stupio u kontakt s dr. Balendu Prakashom, svjetski renomiranim ayurvedskim liječnikom koji danas radi na dobivanju Nobelove nagrade. Dr. Prakash i ja smo postali jako dobri prijatelji, a on je taj koji je do kraja oblikovao moje viđenje kliničke prakse i uputio me u one male tajne koje se ne mogu naučiti na studiju.

Prakticiram ayurvedu 17 godina, no i dalje pokušavam naučiti što više. Trudim se, dajem sve od sebe, pomažem mnogima, no i dalje me frustrira kada ne mogu dokučiti neki problem. Znam da je nemoguće pomoći baš svakome, no nije mi drago. Svi zaslužuju zdravlje…

Za sve one koji možda ne znaju na prvu – što je to Ayurveda?

Riječ Ayurveda sastoji se od dvije riječi: ayur i veda odnosno život i znanje, pa se tako Ayurveda prevodi kao “znanje o životu”. Ayurveda je vrlo široka; ona je znanje ne samo o životu već i o dugovječnosti. Uči nas o tome kako smo povezani s prirodom, klimom, godišnjim dobima, kako hrana utječe na naše zdravlje i naše emocije, kako možemo prepoznati začetke zdravstvenih problema i kako si pomoći. Ayurveda nudi i cijeli set društvenih i moralnih načela koja pojedinca čine zdravim, svjesnim i odgovornim članom društva.

Prije svega, Ayurveda se bavi zdravljem jer kaže da je zdravlje temelj za ostvarenje svih životnih ciljeva. Suprotno popularnom i modernom tumačenju ona nije nikakva asketska disciplina. Uči nas kako uživati u svim aspektima postojanja na način koji za nas neće biti štetan. Uz to je bitno napomenuti da je Ayurveda najkompleksniji i najsveobuhvatniji sustav korištenja ljekovitog bilja u povijesti čovječanstva.

I na kraju, Ayurveda je pravi primjer holističkog pristupa zdravlju. Jednostavno ne postoji segment koji se ne uzima u obzir kod liječenja. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ayurvedu definirala kao tradicionalnu medicinu (TRM) te se zalaže za njenu integraciju u postojeći sustav zdravstvene zaštite i kaže: Tradicionalna medicina je znanje, vještina i praksa holističke zdravstvene zaštite, prepoznata i prihvaćena u svojoj ulozi održavanja zdravlja i tretiranja bolesti.

Na kojim osnovnim načelima se temelje njezina učenja i po čemu se razlikuje od zapadnjačke medicine?

Ayurveda se temelji na teoriji o pet elemenata koji se dalje kombiniraju u tri doše koje možemo definirati kao biološke principe koji upravljaju s ljudskom fiziologijom. Te se doše dalje granaju u 15 poddoša, ovisno o njihovoj funkciji i području djelovanja u organizmu. Doše, kao i tkiva u ljudskom tijelu, podložne su promjeni u djelovanju, akumulaciji ili manjku te preslaboj ili prejakoj funkciji, ovisno o našim životnim navikama, prehrani, urođenoj konstituciji, klimi, godišnjim dobima itd. Pravilnom i detaljnom analizom rekonstruiraju se uzročni faktori problema te se isti uklanjaju kroz pravilnu prehranu, navike i životni stil. Uz to koriste se ayurvedski pripravci koji uvelike podržavaju taj proces i pomažu organizmu da obnovi i uravnoteži svoje funkcije.

Osnovna razlika između zapadne medicine i Ayurvede je ta što u Ayurvedi pokušavamo pomoći tijelu da ozdravi tako da za to stvaramo uvjete te pomažemo inteligenciji tijela da uspostavi red. U zapadnoj medicini uglavnom pokušavamo intervenirati tako da blokiramo ili forsiramo određene procese.

Na primjer, kod slabog rada štitnjače zapadna medicina terapijski rješavati problem tako da dodaje hormone, a mi ćemo štitnjaču pokušati stimulirati da ih stvara sama. Možemo reći da smo mi u Ayurvedi pregovarači ili posrednici, nešto kao mirovne snage, a zapadna medicina bi više imala ulogu “interventne policije” (smijeh). Dakako, postoje stanja i situacije u kojima jednostavno ne možete ispregovarati pa je potrebna i druga vrsta intervencije koju nudi zapadna medicina. Nadalje u Ayurvedi pripisujemo veliku važnost prehrani, životnim navikama i psihi dok su ti faktori u zapadnoj medicini vrlo slabo zastupljeni, no i to se počelo mijenjati. Nadam se da ćemo se u nekom trenu sresti na pola puta.

Čemu nas sve uči ova tradicionalna indijska medicina u odnosu prema samima sobom – da preformuliram – što o sebi i prema sebi učimo iz Ayurvede?

Drago mi je da dotičemo i onaj suptilniji, filozofski dio Ayurvede. Kao što sam prije spomenuo, zdravlje kojime se Ayurveda najviše bavi služi za ostvarenje životnih ciljeva, a najbitniji od njih je samospoznaja. Ayurveda nas uči da smo dio neke veće priče. Uči nas o povezanosti sa svijetom oko sebe i o sebi samima. Uči nas kako da budemo sretna i ispunjena bića te kako da kao takvi budemo na korist zajednici u kojoj živimo. Nije li sreća najbitnija stvar? Što je čovjek koji nije sretan? Što može ponuditi svojoj obitelji, prijateljima ili društvu, netko tko je “prazan”? Ayurveda nas uči da cijenimo fenomen života koji proživljavamo. U Ayurvedi ego se naziva ahamkarr. Nije to onaj frojdovski “ego”, već fenomen iskustva života. Aham znači Ja, a Kar dolazi od glagola činiti. Dakle, onaj koji daje osjećaj sebe. To je ovo naše tijelo koje utjelovljuje mali segment neke veće svijesti. Taj fenomen da smo ograničeni je zapravo isti fenomen koji nam omogućuje da iskusimo svijet. Dakle, moramo na neki način biti ograničeni da bismo postojali. Jednom kada tijela više nema, to je kao da izlijete čašu vode u more. Gdje je tada ta voda iz čaše? Tamo je, ali je zapravo nema. Vratila se u matricu, kao što se i mi topimo u oceanu postojanja. Prolazni smo i trajemo kratko, a dok smo tu trebali bismo biti zdravi i sretni da iskusimo najbolje od postojanja. To je ono čemu nas uči Ayurveda.

Kako se na to sve nadovezuje ayurvedska kozmetika?

Osim zdravlja i ljepota je element koji je jako bitan da se pojedinac osjeća sretno, zar ne? A tu je i dugovječnost koju svi želimo. Ayurveda kaže da briga o ljepoti doprinosi osjećaju samopouzdanja i uspjehu. Drugo, koža je tkivo koje je najviše izloženu vanjskim uvjetima, pa je tako i vrlo podložna starenju. Proučavanjem biljaka i biljnih formulacija kroz tisuće godina, ayurvedski su liječnici pronašli cijelu paletu fantastičnih biljnih formula i ulja za njegu kože i kose kao i metode za njihovu uporabu.

Na kojim principa nastaje i razvija se?

Ayurvedska kozmetika nastaje na principima regeneracije i pomlađivanja kože i kose, koristi biljke i ulja koji su izuzetno hranjivi te ne sadrži nikakve štetne tvari koji mogu davati trenutne rezultate, ali su dugoročno štetni. Bitno je napomenuti da kroz kožu apsorbiramo ono što na nju nanosimo tako da moramo biti vrlo pažljivi da osim dobivanja željenog rezultata ne djelujemo loše na naše zdravlje. Danas se ayurvedska kozmetika dakako testira, ali to isključuje testiranje na životinjama.Idealno sastojci za kozmetiku dolaze isključivo iz prirodnih izvora, certificirani su kao organski te potječu iz pravedne trgovine.

Zbog čega je bitna i koja su njezina osnovna ljekovita dobra svojstva za nas?

Kozmetika je bitna ne samo za ljepotu i zdravlje već i kao dio higijene tijela kojoj ayurveda pripisuje veliko značenje. Također je bitna, kao što sam spomenuo ranije, jer daje osjećaj samopouzdanja te redovnom primjenom osvještava brigu o tijelu.

Ljekovita svojstva proizlaze iz ljekovitog bilja. Radi se o biljkama koje hrane, pomlađuju i regeneriraju kosu i kožu. Pravilnim odabirom bilja rade se formulacije koje će više odgovarati masnoj i nečistoj koži, kao i one koje će biti blagotvorne za suhu kožu. Na primjer, Neem (Azadirachta indica) je poznata biljka koja se koristi za čišćenje kože, uklanjanje nečistoća i smiruje erupcije na koži. Bhringarajj Ecliptaa alba najpoznatija je ayurvedska biljka za obnavljanje kose, daje joj sjaj i čvrstoću te štiti vrhove kose od pucanja. Hladno prešana ulja badema, sezama, himalajske marelice, djevičanskog kokosovog ulja itd., izvor su hranjivih tvari koje kožu održavaju gipkom, elastičnom i mladolikom.

Vi ste i zastupnika Soul Tree kozmetike za naše tržište, kako i kada ste se susreli s ovim proizvodima, kako i gdje proizvodi nastaju i kojim kontroliranim putevima putuju do nas? Je li to jedina ayurvedska kozmetika kod nas?

S kozmetikom Soul Tree susreo sam se slučajno, oduševio se i odmah odlučio da ju moram plasirati na naše tržište pa je tako moje poduzeće, Kalyaa d.o.o., postalo ekskluzivni distributer za Hrvatsku i Sloveniju. Soul Tree se savršeno uklopio u moju ayurvedsku praksu, a svojim je odlikama jednostavno bio pravi izbor. Kozmetika nosi BDIH certifikat koji se obnavlja na godišnjoj bazi te garantira da su apsolutno svi sastojci organskog podrijetla. Etička trgovina je u prvom planu pa tako svi u lancu distribucije, od berača bilja i organskih farmi, do krajnjeg potrošača mogu biti zadovoljni. Cijenom je kozmetika povoljnija od drugih jednako kvalitetnih proizvoda, jer je i to dio pravedne trgovine. Kozmetika nije testirana na životinjama te ne sadrži nikakve štetne tvari poput parabena, mineralnih ulja, ftalata, mirisa itd. koji su izuzetnoo štetni za zdravlje.

Soul Tree kozmetika se proizvodi u Indiji te se uvijek isporučuje novo napravljena od biljaka i ulja sa svježim i aktivnim tvarima. Prisutna je u mnogim europskim državama i prepoznata kao jedna od najboljih prirodnih kozmetičkih linija.

Gdje i kako ju možemo pronaći, kupiti, isprobati?

Više o Soul Tree kozmetici možete pogledati na Soul Tree web stranici: wwwsoultreee-cosmetics.com, postoji mogućnost kupovine putem web shopa kao i na prodajnim mjestima čiji se popis također može naći na gore navedenoj web stranici.  Na svim prodajnim mjestima redovito održavamo promocije i prigodne prodaje s akcijskim popustima. Stručno osoblje pomoći će vam s odabirom najboljih proizvoda za vas, a najave svih promocija mogu se pratiti na našim društvenim mrežama. Kupce želimo upoznati s dobrobitima ove vrhunske prirodne organske kozmetike, a njezinom kupnjom ne brinete samo na najbolji način za sebe već podržavate ekologiju jer naša kozmetika ne čini nikakvu štetu životinjama i prirodi.