Svima nam dragi grad Samobor poznat je kao vikend izletište idealno za bijeg od vreve grada i gurmansko uživanje u finim kremšnitama.

No, Samobor je ujedno poznat i po tradiciji staklarstva koju njeguje od davne 1839. godine kada je barunica Wilhelmina Kulmer otvorila tvornicu stakla u Osretku. Na vrhuncu proizvodnje staklana je izrađivala predmete za svakodnevnu uporabu i ekskluzivne predmete koji su se uspješno izvozili u Španjolsku, Grčku, Tursku te i izvan Europe. Sve ove informacije saznali smo u bogatom katalogu aktualne izložbe u Samoboru. Koje? Saznajte u nastavku!

U petak 27. rujna u Samoborskom muzeju povodom obilježavanja 180. godišnjice proizvodnje stakla u Samoboru održan je bogat program koji je započeo sjećanjem na staklanu Osredek, potom nastavio prezentacijom novog suvenira – replike staklenog pokala iz fundusa Samoborskog muzeja, te završio otvorenjem izložbe “Staklo iz zbirke Politeo” koju možete pogledati do 18. listopada 2019. Izložba predstavlja izbor staklenih uporabnih predmeta koje je Toni Politeo marljivo skupljao tijekom godina. Iako u samoj zbirci autor posjeduje predmete iz različitih staklana, na ovoj izložbi velik dio čini staklo iz Tvornice stakla “Kristal” Samobor pa vjerujemo da će mnogim posjetiteljima izloženi primjerci biti i više nego dobro poznati, jer su zasigurno i sami odrastali uz zdjele, čaše, vaze, pepeljare i tanjure nastale u tvornici “Kristal”. Tek manji dio izloženih predmeta je isključivo ukrasnog karaktera, a čine ga skulpture animalističke tematike u formi riba, slona i polarnog medvjeda. U zasebnoj vitrini izložene su i minijaturne bočice najpoznatijih muških i ženskih parfema od kojih su mnogi i dan danas aktualni.

Kustosica izložbe Gordana Remussini u katalogu izložbe ističe kako ova izložba “govori o vremenima kada je staklo, kao materijal, bilo zastupljenije u našim svakodnevnim životima. Kada smo koristili materijal koji se može gotovo u cijelosti reciklirati i u toj priči živjeli zdravijim načinom života i više se osjećali dijelom zajednice. Prirodnim zakonom promjene staklo se sve više istiskivalo iz uporabe, a mi smo stvorili jeftine materijale koji se ne mogu lako reciklirati, naš planet zakrčili smo smećem te se u međuvremenu otuđili jedni od drugih”.

 

Ova vizualno i povijesno atraktivna izložba tako ukazuje i na nekadašnju kvalitetu života, ali i ekološku stranu svih negativnih promjena koje su došle sa suvremenim načinom života, a tek su se nedavno počele konkretnije osvještavati.

Vjerujem da je sve navedeno i više nego dovoljno da se odlučite za izlet u Samobor i posjet Samoborskom muzeju – prije ili poslije kremšnita i kave.