Nakon uspješno izvedene premijerne i repriznih izvedbi predstave “Bura” ovog proljeća, 1. i 2. listopada na pozornici Teatra &TD vraća se predstava koja “Pledira na ljudsku savjest. Ili barem ono što je od nje uspjelo preživjet”.

“Trebala nam je “Bura”. I kazališnim gledateljima, i hrvatskom kazalištu. Dok milijuni žena, s djecom u naručju, bježe iz Ukrajine spašavajući živote pred kr-vavom ruskom agresijom, “Bura” otvara pitanja o položaju azilanata, zamka-ma njihova puta do Europe. Autorski projekt Romana Nikolića, nastao u ko-produkciji Arterarija i Teatra &TD, pledira na ljudsku savjest. Ili barem na ono što je od nje uspjelo preživjeti.” – kazao je Davor Spišić.

“Bura” ima 2 nove izvedbe ovog listopada u Teatru &TD

U rujnu 2015. godine, svijet je obišla fotografija utopljenog, trogodišnjeg, sirijskog dječaka Alana Kur-dija čije je tijelo pronađeno na obali Mediterana u blizini Bodruma. Medijska pozornost usmjerena o-vom slučaju često je bila naslovljena krilaticom „ Ljudskost (Europe) izbačena na obalu” prokazujući tako najteže posljedice već tada razorne europske moralne krize. Izbjegličko je iskustvo autentična borba u životnoj nuždi čiji rasplet nema i ne može imati pojednostavljen zajednički nazivnik, već nas uvlači u imaginarij paralelnih potencijala koje stvarnost ponekad ugrozi, a ponekad nadmaši. Gotovo sedam godina nakon, autorski se tim predstave “Bura” bavi osobnim valovitostima, vrzmanjima, (ne)slobodama i nemirima koje u nama provocira suočavanje s ljudima koji se svakodnevno nalaze na našim kontinentalnim, morskim i emotivnim granicama te nas stavlja u poziciju odgovornih svjedoka koji imaju moć postati protagonistima, čak i onda kada to odbijaju činiti.

Režiser i scenograf predstave je Romano Nikolić, dramaturgiju potpisuje Dorotea Šušak, kostimografiju Zdravka Ivandija Kirigin, video profukciju Ivan Lušičić Lik, a u predstavi glume Frano Mašković, Iva Kraljević, Luka Knez i Semih Adigüzel. Predstava je nastala u partnerskoj suradnji Arterarija s Teatrom &TD.

Fotzografije: Sanjin Kaštelan