Priča o ovoj značajnoj, povijesnoj građevini seže još u romaničko doba, pa je njezina rekonstrukcija zahtijevala osjetljiv pristup potkrijepljen sveobuhvatnim proučavanjem konteksta. Zgrada se nalazi u praškom spomeničkom rezervatu i dio je UNESCO-ve baštine, također je pod zaštitom spomenika, kao nepokretni spomenika kulture.

Praška kuća iz 14. stoljeća

U drugoj polovici dvadesetog stoljeća kuća je propadala, a njezino očuvanje omogućio je tek povratak vlasnika iz inozemstva. Zadatak je bio obnoviti funkciju stambene kuće, doista jedinstvene značajke u depopuliranoj četvrti pogođenoj turizmom i kratkotrajnim smještajem tj. iznajmljivanjem. Dostojanstvenu i kvalitetnu restauraciju ove obiteljske vrijednosti željeli su i potomci prvotnih vlasnika.

Najraniji spomen zgrade datira iz sredine 14. stoljeća kada je dokumentiran prolaz ili ulica koja vodi do kuće. To je kuća iznad ulice, što nije baš uobičajeno u Pragu. Zajednički odvojeni elementi čine cjelinu koja je sačuvana do danas. Povijesne vedute pokazuju izuzetan razvoj te simbioze; u kasnom srednjem vijeku kuće stoje oko prolaza, a u ranom baroku ulica je već ugrađena u jednu od njih. Posljednja opsežna kasna neoklasicistička rekonstrukcija objedinila je kuće i ulicu pod jednim krovom i pročeljem. Ipak, radi se o nehomogenom stjecištu različitih povijesnih građevina i rekonstrukcija.

Bogata povijest Kuće u vrtovima

Tijekom stoljeća nazvana je različitim imenima: Kuća u vrtovima, U crnom vrtu, Kod Cortesa, Kožna kuća, Lederhaus, Tandelmarkt i Bazar. Nazivi upućuju na promjenu namjene iz stambene zgrade u robnu kuću u ranom baroku, te natrag stambenu za vrijeme neoklasicizma. No, zašto nam je bitna ova bogata povijest praške kuće, jedne od mnogih u povijesnoj jezgri srednjeeuropskog grada?

Zato što su se danas arhitekti odlučili za koncept koji se temelji na otkrivanju i estetiziranju skrivenih povijesnih slojeva kojima su suprotstavili nove elemente. Odabrali su elemente ​​metla, stakla i betona u svojoj prirodnoj čistoći suptilno prožimaju kuću te vodeći stanare kroz njezinu povijest. Od novih podova u romaničkim podrumima, preko poznatih ostataka gotičkog šiljastog luka na pročelju, do neoklasicističkog krova. To je načelo primijenjeno tijekom cijele rekonstrukcije. Površine u interijerima sastoje se od otpadne žbuke na kojoj se otkrivaju slojevi prijašnjeg lakiranja. Ovdje je povijesni relikt pretočen je u novi estetski element. Arhitekti studija QARTA Architektura na rekonstrukciji kuće u ulici Havelská u Pragu radili su čak devet godina.

Vrata i prozori su dokumentirani i restaurirani, a pronađeni su i segmenti floralnog oslika na oplati. Novi elementi, poput kupaonica i toaleta, umetnuti su u zgradu kao minimalistički blokovi, ostavljajući povijesnu konstrukciju netaknutom koliko je to bilo maksimalno moguće. Zamijenjene rešetke zadržale su svoju prirodnu izvornost i u kontrastu su s izvornim rešetkama. Neoklasicističko pravokutno spiralno stubište upotpunjeno je betonskim stubištem. Jednostavnim oblikom kuća se skladno nadovezuje na potkrovlje s netipičnim stanovima.

 

Kako je zapravo izgledala kuća?

Arhitekti su uspjeli locirati povijesnu dokumentaciju o natkrivanju glavnog dvorišta iznad prolaza. Zakovana konstrukcija sa staklenim krovom uklonjena je iz sigurnosnih razloga tijekom bombardiranja Praga 1945. godine. Rekonstrukcijom je vraćeno krovište dvorišta u modificiranom obliku, prema sačuvanoj dokumentaciji. Obnovljeno je krovište malog dvorišta, te rekonstruirano stakleno krovište okruglog klasičnog stubišta.

Detaljnim istraživanjem utvrđeno je što je “nedodirljivo”, stoga to treba i rekonstruirati. To uključuje fasadu, ispune otvora, stolariju i bravariju. Kuća je također imala izvornu žbuku, podove od keramike i masivne drvene podove (tzv. bečke križeve). Bilo je tu i povijesnih stropnih greda, stropnih i krovnih konstrukcija te kamenih dijelova poput stubišta, obloga ili popločenja.

Stanovanje u povijesnoj jezgri Praga

Stambena funkcija važna je za središnji dio Praga, samo zahvaljujući njoj mogu se uspostaviti prirodni društveni odnosi; proces regeneracije vezan je i uz očuvanje funkcija objekta u prizemlju. Stoga će pojedine etaže nakon manjih preinaka i dalje služiti za stanovanje, a u prizemlju će se smjestiti restoran ili pivnica. Kuća je prvotno zamišljena kao prolazna zgrada, a tako će biti i dalje. Jedan od stupova obnove stoga je bilo preuređenje krovišta dvorišta. No, zbog sadašnjih standarda, morale su se napraviti neke promjene; primjerice potkrovlje je sada useljivo. Ovo je odličan primjer obnove, restauracije i očuvanja karakterističnog objekta za staru gradsku jezgru, a za suvremeno korištenje.

 

 

Fotografije: BoysPlayNice