Zagrebačka arhitektura sastoji se od ranoromaničkih slojeva prve katedrale s kraja 11. stoljeća pa do sjajnih arhitektonskih ostvarenja današnjice. Zagreb je grad duge povijesti, slojevitog urbaniteta i vrsne arhitekture te je bogat zgradama i spomenicima.

ArchiZAGREB

Središte Zagreba čine povijesne četvrti Gornji grad i Kaptol, te Donji Gradu kojima je iznimna raznolikost arhitekture od baroka do današnjih dana. Centar je okružen sa sjeverne strane rezidencijalnim četvrtima s višom razinom stanovanja, a s juga bivšim radničkim četvrtima koje proživljavaju snažnu reurbanizaciju. Izgledom i uređenjem, Zagreb je tipičan srednjoeuropski grad.

Mapirati sve značajne arhitektonske punktove grada sigurno je bio zahtjevan posao, a sada nakon dvije godine istraživanja, fotografiranja i programiranja, autor Vitomir Stokić je objavio da je napokon svjetlo dana ugledala aplikacija ArchiZAGREB. Radi se o aplikaciji koja otkriva arhitektonske punktove po gradu, donosi priču o arhitekturi, arhitektima, gradskim spomenicima, parkovima i na kraju krajeva priča priču o ljepotama grada Zagreba.

U aplikaciji je trenutno nešto više od 300 lokacija sa zanimljivim pričama, a aplikaciju se (za sada) mogu koristiti iOS korisnici, android verzija je u planu. Aplikaciju ArchiZAGREB možete koristiti besplatno sljedeća tri mjeseca i downloadati ju možete preko linka.

Fotografije: Vitomir Stokić, TZGZ/M. Gašparović