Instagram je sve više pod paljbom, a umjesto da čekamo da se promijeni, možda bi trebali dati priliku drugim aplikacijama koje će nam dati dozu starog osjećaja te društvene mreže u koju smo se svojevremeno i zaljubili

Kad je Instagram postao sve popularniji, bio je pravo osvježenje od Facebooka. Umjesto stalnih objava statusa, komentiranja i tipkanja s frendovima, na njemu ste mogli gledati fotografije svojih prijatelja i obitelji te osoba koje volite pratiti.

U posljednje vrijeme, čak i mnogi slavni žude za tim nekim starim vremenima, prije product placementa i činjenice da je postao “drugi TikTok”, jer daje prednost Reelsima i storiesima nad fotografijama. Sve je otišlo toliko daleko da je Adam Mosseri, izvršni direktor Instagrama, priznao da će Instagram postati sve više video platforma, što je ogroman odmak od izvorne aplikacije. No ono što čini se, propuštaju uvidjeti je da je ljudima najviše problem što se ova popularna aplikacija pretvorila u reklamni pano krcat lajkovima, pratiteljima i filterima.

Kako se čini da situacija neće ići nabolje, evo nekoliko alternativa Instagramu koje možete koristiti ako vam nedostaje stari osjećaj. I prije nego krenete kolutati očima da tamo “nema nikoga”, em mnoge imaju više milijuna pretplatnika, em ste i na Facebooku nekad imali 4 prijatelja!

Tumblr

Nekada procijenjen na više od milijardu dolara tijekom svog vrhunca rasta 2013. godine, Tumblr je bio jedno od rijetkih online mjesta na kojima su korisnici dijelili slike prije nego što je Instagram uzeo maha, a bio je i odlično mjesto za pronalazak dobrih filmova, knjiga, serija, i kreirao razne internetske supkulture. Nešto između blogerske zajednice i Instagrama, osvojio je publiku. Za razliku od drugih aplikacija za društvene medije, Tumblr nije zatrpan reklamnim sadržajem ili influencerima, a danas je to i dalje funkcionalna platforma koja svjedoči da joj se sve više ljudi vraća u potrazi za kvalitetnim sadržajem.

Glass

Tek je godinu dana dostupna na iStoreu, a popularnost joj raste svaki dan. Aplikacija se reklamira kao platforma za dijeljenje fotografija koja okuplja kreativnu zajednicu. Suosnivači Tom Watson i Stefan Borsje kažu da su se nadali napraviti aplikaciju koja se ne naplaćuje algoritmima koji stvaraju ovisnost ili koja prikuplja osobne podatke. Aplikacija je programirana da omogući korisnicima da isključe “pohvale” i nemaju evidenciju o broju “pohvala” na objavi, slično Instagramovoj značajci koja korisnicima omogućuje sakrivanje broja lajkova objave, koja je, po svemu sudeći, došla prekasno. Glass također omogućava da korisnici imaju mnogo veću kontrolu nad sadržajem koji konzumiraju, s posebnim kronološkim feedom fotografija koje objavljuju oni koje pratite. Jedini problemček je što košta mjesečna naknada, no vjerujte, i ove besplatne aplikacije itekako plaćate gledanjem oglasa i davanjem privatnih informacija.

Grainery

Idealna aplikacija za filmske fotografe koja izgleda estetski slično Instagramu u početnoj fazi, jedino što traži od korisnika da dodaju vrstu fotoaparata, objektiva ili filma koji koriste prije nego što mogu objaviti, u nastojanju da naprave indeks fotografija iz kojih korisnici mogu dobiti inspiraciju. Postoji besplatna verzija i opcija mjesečnog članstva od 20-ak kuna i sigurno će biti baš fora mjesto svima koji vole izražavanje fotografijom.

BeReal

Društvena mreža o kojoj smo već više pričali ovdje, bazira se na tome da forsira korisnike da objavljuju autentičniju verziju sebe – i to tako da u jednom nasumičnom trenutku pošalje notifikaciju da se fotkate ili svoje okruženje. I imate samo dvije minute! Korisnici stupaju u interakciju s objavama svojih prijatelja putem reakcijskih fotki i selfija umjesto lajkova i mogu vidjeti objave samo ako prvo učitaju fotografiju. Nije baš svačiji cup-of-tea, ali popularnost joj jako raste i mogla bi biti buduća omiljena društvena mreža za ekipu koja traži nešto drukčije.

 

Foto: @chistosustova/Instagram