Jeste li znali da je Francuska revolucija potakla nastanak antikvarijata? Zanimljiva je to informacija jer zapravo, nikada se nismo pitali od kada i zašto postoje antikvarnice, ta prekrasna mjesta u kojima putujemo kroz vrijeme.

Tada su se na tržištu pojavile knjige i inventar iz plemićkih dvorova i samostana i tako je krenulo skupljanje, otkupljivanje, prodavanje starih rariteta i dragocjenosti. Tijekom vremena antikvarijati se profiliraju u knjižne antikvarijate i antikvarijate umjetnina i starih predmeta.

Postoje ta mjesta koja volimo, u koja virimo, zalazimo, zaljubljujemo se. Uvijek im se vraćamo i nerijetko sa sobom dovodimo drage nam ljude kako bi se i oni zaljubili u njih, kako bi ih i oni zavoljeli i širili dalje, svojim nekim drugim dragim ljudima, tu istu ljubav koju tamo osjećamo. Jedno od takvih mjesta je i antikvarijat Vremeplov u Zagrebu, u Lopašićevoj ulici. No, krenimo od početka…

Antikvarijat Vremeplov

Prvi antikvarijati u Hrvatskoj pojavili su se početkom dvadesetog stoljeća, prvi znanstveni datira u 1903. godinu, a mnogi “stari” antikvarijati zapravo više ne postoje i njihova mjesta su zauzeli neki novi. Priča antikvarijata Vremeplov počinje 1963. godine kada je otac Tamare Vučić kao petogodisnjak počeo sakupljati poštanske markice. U isto to vrijeme u Puli, jedna mala djevojčica (Tamarina majka) gutala je knjige i sanjala da će jednog dana imati antikvarijat jer su njezini djed i baka imali nakladničku i izdavačku kuću “Lipski” u Travniku, čije se razglednice i dandanas pronalaze po cijelom svijetu.

Godine 2015. obitelj je otvorila antikvarijat na novoj lokaciji te su ubrzo saznali da je na toj lokaciji prije Drugog svjetskog rata bila filatelistička radnja. To im je samo potvrdilo da su na pravom mjestu.

Antikvarijat Vremeplov se specijalizirao za stare razglednice, pisma – filatelija, knjige, plakate, ambalažu, spomenare… Otkupljuju i prodaju različite stare predmete. Imaju zavidne zbirke i kolekcije plesnih redova, luksuznih keramičkih boca alkoholnih pića, zbirku slikovnica na hrvatskom jeziku izdanih prije Drugog svjetskog rata, zbirku razglednica hrvatskih uskršnjih i božićnih običaja. Posebno su ponosni na rukopise Dobriše Cesarića te imaju još  rukopise i potpise poznatih osoba.

U Vremeplovu možete naći preko 300.000 razglednica iz cijelog svijeta i raznih motiva, knjige, časopise, plakate, dokumente, reklame, programe, stare antikne jelovnike, ulaznice za razna događanja, ne samo kulturna i društvena, već i ona sportska, gramofonske ploče, biblioteke istaknutih hrvatskih ličnosti, stare božićne i uskršnje ukrase, razne prekrasne i rijetke dragocjenosti.

Koliko Vremeplov posjetitelja može transportirati u neka druga vremena i prostore govori i činjenica da vas u Vremeplovu čekaju predmeti s legendama i pričama s raznih europskih sajmova, buvljaka i – dvoraca.

Ako ste raspoloženi za skok kroz vrijeme, lokacija je Lopašićeva 11, Zagreb.

Fotografije: Vremeplov