Iako je organizacijski tim 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, morao donijeti odluku da zbog prisutnosti bolesti COVID-19 i posljedica nedavnog potresa u Zagrebu odgodi ovogodišnju planirani termin festivala u lipnju, ipak nam je ostavio razlog za slavlje. Pogotovo ako ste ljubitelj crtanih filmova, a mi jesmo.

U vremenu iščekivanja novog termina Animafest Zagreb pripremio je svim ljubiteljima animacije atraktivan sadržaj Animafest Insights koji je dostupan na festivalskoj internetskoj stranici i društvenim mrežama. Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na Animafestu, ali i da se podsjetimo na iznimne uspjehe kojeg animacija bilježi posljednjih godina. Posebnu draž Animafest Insights programa čini i ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova kako bi se publika još bolje povezala sa umjetnicima i njihovim animiranim hitovima.

Program se otvario filmom Ježeva kuća nastalim prema istoimenoj priči Branka Ćopića. Djelo je to hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za koji je autorica dobila nagradu za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017. godine te brojne druge nagrade diljem svijeta.

 

Komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada, “Biciklisti” Veljka Popovića sljedeća je poslastica na meniju bogatog Animafestovog online projekta. Biciklisti su biser domaće animacije i posveta legendarnom Vasku Lipovcu, ikoni splitske umjetničke scene koji je nadaleko prepoznatljiv po svojim skulpturama jedinstvenih oblika i boja.

 

U programu Animafest Insights bit će u redovitom slijedu još predstavljene sljedeće autorice i autori: Alice Guimaraes, Monica Santos (Amelia & Duarte), Alice Saey (Mark Lotterman – Happy), Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (Girls Night Out), Max Porter, Ru Kuwahata (Negative Space), Tomek Popakul (Acid Rain), Nikita Diakur (FEST).

Sukladno razvoju situacije kod nas i u svijetu, na vrijeme će biti objavljen novi termin održavanja Animafesta 2021.