Europska unija objavila je službenu tužbu protiv Amazona zbog zlouporabe monopolskog statusa na području online trgovine i otvorila istragu o poslovnoj praksi tvrtke

Regulatori Europske unije podnijeli su u utorak antimonopolsku prijavu protiv Amazona, optužujući ovog giganta e-trgovine da koristi svoj pristup podacima tvrtki koje prodaju proizvode na njegovoj platformi kako bi stekao nepoštenu prednost nad drugima. Optužbe, podignute dvije godine nakon što su započeli istraživati ​​tvrtku, posljednji su pokušaji europskih regulatora da suzbiju moć velikih tehnoloških kompanija. Margrethe Vestager, povjerenica EU zadužena za pitanja tržišnog natjecanja, nedavno je kaznila Google kaznama u iznosu od gotovo 10 milijardi američkih dolara i otvorila dvije paralelne istrage protiv Applea.

Ograničavanje rasta konkurenata

‘’Istraga je otkrila da Amazon uzima zaštićene podatke kupaca, poput broja naručenih proizvoda i prihoda kupaca,  te ih prebacuje u vlastite maloprodajne algoritme kako bi odlučili koje će nove proizvode lansirati i cijenu svake nove ponude’’, rekla je Vestager. ‘’To omogućuje Amazonu da marginalizira nezavisne prodavače i ograniči njihove potencijale rasta’’, dodala je. Prema Vestager, više od 70 % internetskih kupaca u Francuskoj i više od 80 % u Njemačkoj kupilo je nešto na Amazonu u posljednjih 12 mjeseci. “Ne preispitujemo uspjeh Amazona ili njegovu veličinu, naša je briga vrlo specifično poslovno ponašanje koje, čini se, narušava konkurenciju”, izjavila je.

Presuda bi se mogla vući godinama i izložiti Amazon potencijalnim kaznama do 10 % godišnje godišnje prodaje. Na temelju predviđanja kompanije za prihod ove godine, to bi podrazumijevalo maksimalnu kaznu od oko 37 milijardi dolara . “Ne slažemo se s preliminarnim tvrdnjama Europske komisije i nastavit ćemo ulagati sve napore kako bi osigurali da ona točno razumije činjenice”, navodi se u priopćenju tvrtke Amazon.

Način na koji velike tehnološke tvrtke koriste podatke i rješavaju probleme s manjim suparnicima postalo je glavni fokus regulatora s obje strane Atlantika.

Američko Ministarstvo pravosuđa prošlog je mjeseca optužilo Google da guši konkurenciju kako bi zadržao svoj čvrsti položaj na tržištu internetske pretrage i pretraživačkog oglašavanja. Europska unija pojavila se tu kao ključno bojište zbog svojih strogih pravila o zaštiti podataka, govoru mržnje, oporezivanju i pitanjima tržišnog natjecanja. EU već ima iskustva s kažnjavanjem američkih tehnoloških tvrtki poput Googlea s milijardama novčanih kazni, a Amazon bi mogao doživjeti istu sudbinu.

Photo by Bryan Angelo on Unsplash