I kao što svaka čarobna priča počinje nekom izmišljenom anegdotom mitskih likova, tako i ovaj dio talijanske obale čuva legendu o besmrtnim nimfama.

Prema drevnoj priči rimski bog Herkul se zaljubio u nimfu po imenu Amalfi. Kad je umrla, poželio ju je pokopati na, kako je smatrao, najljepšem mjestu na svijetu: Amalfijskoj obali, okruženoj morem i stijenama. Na njenoj grobnici dao je sagraditi grad Amalfi kako bi svoj osjećaj ljepote i besmrtnosti povezao s njezinom dušom. Kažu da ta ljepota traje do danas i zato se Amalfijska obala u Italiji smatra najromantičnijim kutkom svijeta u koji se, barem jednom u životu, želite uputiti. U najdražem društvu, naravno.

Poetične Amalfijske obale gledaju u Tirensko more, a kažu kako geografski gledano na karti „strše poput jezika koji se ruga ostatku svijeta“. Malo je mjesta na zemlji tako čarobno kao što je ova regija u Italiji. Čudesni hoteli koji vise nad visokim liticama koje uranjaju u kobaltno plavu vodu. Vjetrovite, uske ceste koje nude novi spektakularan pogled na more na svakom koraku. A tek hrana i limoncello? Ovo je tipična mediteranska regija bajkovito žutih limuna. I oni su dio legende jer je Herkul, nakon što ga je smrt njegove nimfe rastužila i ostavila ga slomljenog srca, na njezin grob dao posaditi najljepše drvo najžutijeg limuna.

Amalfijska obala ( u talijanskom prijevodu Costiera Amalfitana) ispružena je na pedesetak kilometara duž južnog poluotoka Sorrentina koji čini južni dio napuljskog zaljeva, a iza sebe ostavlja brda Lattari koja se protežu od brda Picentini do Tirenskog mora, odvajajući Napuljski od Salernskog zaljeva.

Amalfijska obala

Glavno naselje na obali je Salerno, a ostala manja su Vietri sul Mare, Cetara, Maiori, Tramonti, Minori, Ravello, Scala, Atrani, Amalfi, Conca dei Marini, Furore, Praiano i Positano. Iako su svi relativno blizu jedan drugome, svaki od ovih gradića se razlikuje, nosi vlastiti šarm i bogatu prošlost, a brojne svjetske face odabrale su ih za svoja odmarališta. Tako je Jackie Kennedy s obitelji i prijateljima obožavala provoditi vrijeme u Ravellu dok se u memoarima njezine sestre Lee Radziwill, gradić Conca dei Marini spominje kao „raj na zemlji“. I danas su brojni restorani na obali poznati jer su ih posjećivale slavne osobe. Također, Amalfi među njima je poznat kao jedna od najstarijih pomorskih republika i s vremenom je postao simbol cijele obale, pa otuda i njegovo ime. Također, obala je zbog svog grubog terena, slikovite ljepote i raznolikosti naselja, od 1997. godine na listi zaštićene UNESCO-ve svjetske baštine. Kao tradicionalno romantičan narod i veliki ljubavnici, Talijani su jako ponosni na svoju Amalfijsku obalu kao jednu od najljepših svjetskih “ljubavnih” destinacija.

Amalfijska obala

Amalfi

Njegova jedinstvena arhitektura, uske ulice, bijele kuće, nasadi limuna i elegantna katedrala Sant’Andrea izgrađena u arapskom stilu i smještena na središnjem gradskom trgu, čine ga savršenom lokacijom za život pravog talijanskog sna samo nekoliko koraka od mora.

Ravello

Gradić Ravello smješten je na stjenovitom dijelu obale koja se spušta ravno u more i bez sumnje je jedno od najekskluzivnijih lokacija u srcu regije. Ravello sa svojim šarmantnim vilama i poznatim povijesnim palačama jedno je od najromantičnijih mjesta, kažu.

Amalfijska obala

Sorento

Drevni grad kojeg su stvorile grčka, rimska, normanska i aragonska kultura, uzdiže se „na terasi“ s pogledom na Napuljski zaljev. Njegove krajolike, poznate nasade limuna, njegovu zanimljivu arhitekturu i mitove o sirenama proslavilo je nekoliko pjesnika, tekstopisaca i slikara pretvorivši ga u svjetski poznat grad.

Amalfijska obala

Positano

Malo ribarsko mjesto Positano, također poznato kao školjka Amalfijske obale, trijumf je boja sa svojim sićušnim kućama smještenim na stijeni koje lebde jedna na drugoj, bijelim ulicama koje ugošćuju brojne radionice lokalnih zanatlija koje vode do mora. Positano krije neke od najekskluzivnijih mjesta na ovom dijelu obale, prekrasne terase prekrivene bugenvilijom, privatne plaže do kojih možete doći isključivo brodom.

Amalfijska obala

flash!

Ako se odlučite za odmor u ovom raju najbolji i najbrži put vodi preko Napulja, do tamo ćete pronaći prilično povoljne avionske karte; Ryanair recimo ovih mjeseci nudi povratnu kartu iz Zagreba za svega dvadesetak eura. Vožnja kroz regiju bit će vam užurbano, ali uzbudljivo iskustvo. Mreža trajekata dobro povezuje obalna mjesta Amalfi sa Salernom, Sorrentom i Caprijem, a iz Napulja također možete uzeti brod. Mjesta su povezana i javnim prijevozom poput autobusa, a možete i unajmiti auto koji će vam priuštiti posebno uzbudljive vožnje vijugavim cestama uz more, budite oprezni s talijanskim stilom vožnje jer uključuje puno preticanja. Za potpuni doživljaj možete unajmiti i brod te obilaziti obalu i zavuči se u sve njezine skrivene plaže i uvale, kažu da je to tek poseban doživljaj.

Nije slučajnost da ovo nazivaju najljepšom obalom na svijetu.

Amalfijska obala

Foto: Getty Images