Poznati modni dizajner Alexander Wang službeno je odgovorio na višestruke optužbe o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju koje su iznesene protiv njega tijekom proteklih mjesec dana

Optužbe su prvo stigle od muškog modela Owen Mooneyja, koji je – nizom TikTok-ovih videozapisa sredinom prosinca – tvrdio da ga je Wang pipao u klubu 2017. godine, o čemu smo i pisali. Nakon toga je uslijedilo nekoliko drugih optužbi za napad i uznemiravanje, što su obradile poznate platforme koje se bave raznim problemima modne industrije @ShitModelMgmt i @DietPrada. U odgovoru za New York Times, Wang je izjavio da se nikad ne bi upuštao u opisano grozno ponašanje niti bi se ikada ponašao na navedeni način. ‘’Namjeravam doći do srži ovoga i tražiti odgovornost odgovornih osoba koje su podnijele neistinite tvrdnje i maliciozno ih širile po društvenim mrežama.” U opširnoj izjavi objavljenoj na Instagramu, Wang optužbe klasificira kao “lažne” i “izmišljene”. “Prvo bih volio iskoristiti priliku da se izravno obratim i povežem s ljudima koji su mi pomogli da svoj brend pretvorim u ono što on danas jest i komentiram nedavne lažne, izmišljene i uglavnom anonimne optužbe protiv mene”, napisao je Wang.

„Iako sam uvijek bio društveno aktivan, često sam sudjelovao u raznim industrijskim skupovima, zabavama i koncertima na kojima su bili prisutni droga i alkohol – suprotno onome što je rečeno, nikada nisam seksualno iskorištavao druge niti ih prisiljavao na bilo što bez pristanka. Također nikada nisam zloupotrijebio svoj status ili slavu u svoju korist. ” 

Wang se zatim poziva na @DietPrada i @ShitModelMgmt, riječima da su optužbe koje su iznijeli na svojim Instagram platformama neutemeljene i pokrenule val članaka „koje su u više navrata zanemarivale vrijednost i važnost dokaza ili provjere činjenica. Prioritet mi je dokazati da su te optužbe neistinite i da su potaknute isključivo oportunističkim motivima. Važno je da ljudi govore i budu saslušani, ali potrebno je osigurati i to da optužbe budu vjerodostojne kako ne bismo naštetili ovakvim važnim situacijama.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alex Wang (@alexwangny)

 

Nekoliko osoba koje optužuju Wanga povezalo se s odvjetnicom Lisom Bloom, koja će ih zastupati. U izjavi za američki Vogue, Bloom je izjavila sljedeće: „Modna industrija već se odavno trebala pozabaviti sa svojim čestim, uznemirujućim maltretiranjem modela. Posljednjih godina zastupala sam mnoge koji su se našli u ovakvoj situaciji. Modeli nisu rekviziti i imaju ista prava na poštivanje njihovog radnog mjesta i opisa posla kao i svi ostali. Zahvaljujem svima koji su se obratili za podršku i rado ću razgovarati besplatno i u povjerenju s eventualno novim žrtvama, uključujući svjedoke.’’ I dok će pravda tek pokazati što se zaista dogodilo, čini se da je ovaj modus operandi klasičan za sve scenarije u kojima se nekoga optuži za seksualno nasilje ili uznemiravanje – neovisno o tome ispostavi li se na kraju krivnja ili nedužnost, tako da ova izjava Alexandera Wanga, osim na sudu, javnosti niti nema toliku težinu, a Diet Prada je često podvrgnuta napadima zbog svojih objava pa niti tu nema nikakvih novosti. Sljedeće je, ako se optužbe ispostave vjerodostojnima, saslušanje i, nadamo se, još jedan sudski epilog koji će pokazati dostojanstveni pristup ovakvim slučajevima, i u budućnosti motivirati žrtve seksualnog nasilja na svjedočenja, a ne ih obeshrabriti.

 

Fotografija: Guliver Images