Hrvatski otok Krk vodi prema zelenijoj budućnosti o čemu se ozbiljno zainteresirala svjetska novinarska agencija Reuters te napravila reportažu.

Krk se nada da ćemo postati energetski samodostatni do kraja desetljeća, a ekolozi kažu da bi prijelaz otoka na održivu snagu mogao biti primjer ostatku Mediterana.

Vjeran Piršić član je lokalne ekološke grupe Eko Kvarner te je u sklopu snimljenog videa rekao da će iskorištavanje sunčeve energije biti ključni faktor za postizanje ugljične neutralnosti do 2030. godine. ”Imamo kvalitetnu njemačku studiju iz 2012. koja nam pokazuje kako možemo otok učiniti energetski neovisnim i CO2-neutralnim najkasnije do 2030. Sa 100 megavata obnovljivih izvora energije, pametnom mrežom i prebacivanjem vozila i plovila na obnovljiva energija. Ono što je važno jest da na otoku imamo politički konsenzus svih strana da se zauzmemo za to.

Otok trenutno proizvodi 10% ukupnog cilja solarnom energijom, ali broj novih malih solarnih postrojenja raste brzinom od oko 100 svake godine. “Trenutno proizvodimo relativno malo, ali ono što je mnogo važnije je da je taj proces sada nezaustavljiv. Na otoku imamo tvrtke koje rade instalacije i imamo građane koji stoje iza toga.” A financiranje se ne doživljava kao prepreka – sredstva bi dolazila iz otočnih općinskih proračuna i iz Europske unije, u kombinaciji s ulaganjima građana i lokalnih tvrtki. Otočka turistička industrija također stoji iza prelaska na zelenu energiju.

Nedo Pinezić, član lokalnog turističkog udruženja, rekao je da bi to moglo pomoći privući novu generaciju ekološki svjesnih putnika. “Ako postignemo idealni cilj da postanemo ugljično neutralni i također energetski samodostatni, to bi bila sjajna prodajna točka za turizam. S druge strane, velika je ekonomska korist za cjelokupno gospodarstvo i lokalno stanovništvo .”

Foto: Pexels