Novi recept Kriške i po donosi neobičan pire od prosa i badema s umakom u kojem glavnu riječ vode trubice i crno vino iz biodinamičkog uzgoja Vinarije Križ.

Uz sušene gljive, proso, bademe i crno vino, za ovo jednostavno, a preukusno jelo trebaju vam samo još začini po želji i malo svježeg zelenog lisnatog povrća. Dobra vijest je da sve glavne namirnice možete pronaći na Malom placu do doma koji svaki tjedan prikuplja više od sto sezonskih proizvoda direktno iz vrtova i špajzi malih lokalnih OPG-ova koji uzgajaju hranu na ekološki i biodinamički način. Dobar tek!

Sastojci

za pire
1/3 šalice prosa*
1 šalica vode
1/2 šalice domaćeg bademovog mlijeka
2 jušne žlice maslaca od badema (možete ga napraviti na ovaj način)
1 prstovat soli

za umak
1 šalica sušenih gljiva**
1 šalica vode
1/2 šalice crnog vina
1 manja glavica luka
1 prstohvat soli
1 juša žica tamarija
1 manji prstohvat papra

*sve sastojke osim začina možete nabaviti na Malom placu
**koristila sam sušene crne trube i vrganje

Priprema

Skuhajte proso u šalici vode, na laganoj vatri u poklopljenom loncu. Kuhanom prosu dodajte bademovo mlijeko, sol i maslac od badema, pa sve skupa izmiksajte štapnim mikserom. Namočite gljive u vodi oko dva sata na sobnoj temperaturi, ili preko noći u frižideru. Ocijedite ih, a vodu od namakanja sačuvajte za kuhanje. Narežite luk na tanke trakice i kratko ga prodinstajte na malo vode ili ulja. Dodajte gljive, sol, papar i tamari, još malo prodinstajte i dodajte crno vino. Ostavite da kuha nekoliko minuta, dodajte vodu od namakanja gljiva i kuhajte još 5-10 minuta. Poslužite s pireom od prosa i svježim zelenim lisnatim povrćem.

flash!

Namirnice možete naručiti do utorka u 15 sati putem online aplikacije dodoma.maliplac.org