Kreativnost se može iskazivati na različite načine, a kako je taj dar odlučila iskoristiti Dragana Dujić sigurno će vam se svidjeti, jer njena kreativnost nije samo lijepa i zanimljiva, nego je i ukusna. Ona naime radi najpopularniji kruh kakav nećete vidjeti u niti jednoj pekari ili trgovini, pa sam ju tražila da s nama podijeli recept za sourdough kruh. Njezin Instagram profil 321 mijesi na kojem objavljuje sourdough kruh, focaccia, kroasane, kiflice je zaista predivan
Dragana Dujić radi i živi u Puli, kako sama kaže “na jugu prekrasne Istre”. Uz veliku ljubav prema kruhu, radi u obiteljskom poduzeću u kojem rad s uljem od crnog kima i sjemenkama “Božidar”. Kaže kako su s tim pomogli prvenstveno svojoj obitelji, pa su odlučili pomoći i drugima.
Njezina se ljubav prema kruhu nije razvila u posao, svoju je kreativnost izražavala na različite načine, a sada je to kroz pečenje sourdough kruha. Nije išla na tečajeve ili u školu kako bi naučila pripremati takav kruh nego je istraživala i učila sama. Pokušala je uzgojiti vlastiti kvasac, ali joj na početku nije uspjelo. Prije godinu i pol dana pokušala je opet i tako je krenula njena avantura s kiselim tijestom. Sada tome više nema kraja, a s nama je odlučila podijeliti recept kako bi se i samo okušali u pripremi sourdough kruha.
Sastojci
- 500 grama brašna 550t
- 325 ml vode
- 12 grama soli
- 100 grama domaćeg kvasca
Priprema
- Pomiješajte brašno i vodu kako bi se odradila autoliza 2 do 3 sata
- Nakon toga dodajte kvasac i radite preklapanje svakih 15 do 20 minuta u 4 runde
- Dodajte sol, dobro izmijesite i pustite da se tijesto odmara 30 minuta
- Prebacite tijesto na radnu površinu poškropljenu vodom, razvucite i složite kao pismo te ga vratite u zdjelu
- Dva do tri puta rastežite tijesto, svakih pola sata
- Nakon rastezanja pustite tijesto da se odmara u zdjeli do sat i pol
- Istresite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, preoblikujte ga i pustite ponovo pola sata da se odmara
- Oblikujte tijesto za košaricu koju ste prethodno pobrašnili i tako oblikovano tijesto stavite u košaru
- Košaru stavite u najlonsku vrećicu i pustite sat vremena na sobnoj temperaturi
- Nakon toga tijesto stavite u hladnjak na 12 sati zbog hladne fermentacije
- Prije pečenja u hladnu pećnicu stavite pekač s poklopcem i uključite na najjače, kada se pekač zagrije, kiselo tijesto lagano istresite na papir za pečenje, iscrtajte što želite, zarežite žiletom i stavite u zagrijeni pekač
- Poklopljeno pecite 25 minuta na najjačoj temperaturi (275 stupnjeva), a zatim bez poklopca 20 minuta na 240 stupnjeva
- Kada je pečen, izvucite da u na mrežicu i slušajte njegovo predivno pucketanje 🙂
Možda izgleda komplicirano ali nije. Ako se odvažite na ovako nešto, obavezno javite rezultate i dobar tek!
Gastro priče i preporuke Andree Pančur možete pratiti i na njezinom blogu Andreine priče.