Sad, nakon blagdana, idealno je vrijeme razmišljati o zdravijoj prehrani, a ove alternative ugljikohidratima lagane su i ukusne. Nije ih teško napraviti sastavnim dijelom prehrane, a napravit će veliku razliku. Već smo vam donijeli recept za zdravu alternativu kruhu, a sad donosimo nadogradnju
Cvjetača umjesto krumpira
Dijete u nama je sad bijesno zaplakalo na ovu pomisao, ali vjerujte nam, to dijete u nama nije probalo ovaj pire. Čak bismo se kladili da ne bi niti osjetio razliku. U nastavku su sastojci i recept za osnovni recept od cvjetače. Kasnije se možete igrati dodavanjem mlijeka, drugih začina, češnjaka, feta sira… Ovisno o vašem ukusu. Ali i u ovakvom izdanju je odlična zamjena za pire!
Sastojci
srednja glavica cvjetače
1 žlica Vegete
malo soli
100 g maslaca
Priprema
Cvjetaču narežite na manje komade kako bi stala u posudu za kuhanje. U vodu za kuhanje dodajte malo soli, te zatim zagrijte do vrenja. Nakon toga dodajte cvjetaču i pustite da kuha dok ne omekša – kad možete probosti vilicom, ona je gotov. Izlijte sve na cjediljku da se makne višak vode, te u istu posudu dodajte Vegetu i maslac. Gnječilicom za pire sve izgnječite te kada budu manji komadi, stavite sve u blender i izblendajte dok ne bude smjesa poput pire krumpira. I to je to!
Tikvice umjesto špageta
Ako ste mislili da je ono lako, ovo je još lakše. Jedino što bi vam trebao spiralizator, ali njega možete kupiti u mnogim dućanima već do 150 kn.
Sastojci
komada tikvica po želji
sol
Priprema
Tikvice narežite na trakice na spiralizatoru, te ih stavite u posebnu posudu gdje ćete ih posuti s malo soli. Pustite da odstoji barem sat vremena, a nakon toga provucite kroz cjedilju da pusti višak vode i spremno je za jelo! Bez kuhanja, pečenja i bilo kakve termičke obrade.
Patlidžani umjesto listica za lazanje
Pri pripremi lazanja, sve što trebate jest umjesto tijesta za lazanje poslagati patlidžane. Može li jednostavnije? I ukusnije?
Cvjetača umjesto riže
Možda je dosad niste koristili, ali cvjetača bi vam u novoj prehrani mogla postati jedna od najdražih namirnica u kuhinji. Za ovu uporabu bi vam trebala sjeckalica za povrće.
Sastojci
cvjetača
sol
maslinovo ulje
Priprema
Operite cvjetaču, maknite donji tvrdi dio i listiće, te narežite na što manje komade kako bi rezanje bilo lakše. Sjeckajte je dok ne poprimi izgled riže, to jest, kus kusa. Nakon toga, cvjetaču stavite na tavicu na kojoj ste zagrijali ulje i pržite par minuta dok sve ne postane hrskavo. Pred kraj dodajte žlicu vode i začine po želji.
Kelj umjesto čipsa
Već smo vam donijeli nekoliko recepata za hrskavi čips od povrća pa samo da ponovimo naš najdraži.
Sastojci
½ glavice kelja (10-ak listova)
2 jušne žlice maslinovog ulja
himalajska sol, papar (po želji)
Priprema:
Odvojite listove kelja, operite ih i dobro osušite. Izrežite na manje komadiće, dodaje maslinovo ulje, sol i papar te dobro promiješajte da se svi sastojci upiju. Na podložak za pečenje stavite masni papir i na njega posložite listiće kelja. Zagrijte pećnicu na 175 °C, stavite podloške u pećnicu. Pecite 10-12 minuta, no ostavite blago otvorena vrata. Kelj se treba isušivati, a ne prepeći. Hrskavi kelj izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Poslužite uz jogurt ili grickajte bez umaka, uživajući u originalnom okusu.
Fotografije: Guliver/Thinkstock, Amber Faust