Zakoračili smo u doba godina kada ćete najčešće čuti rečenicu: “samo konzumiraj puno C vitamina i bit će dobro”.
I da, sezona mandarina i limuna je tu, ostali agrumi lagano stižu, i C vitamin doista nije teško nabaviti. Štoviše, pravi je trenutak da o njemu razmišljamo. A tamo dolje s juga, iz prekrasne doline Neretve, maše nam feijoa, egzotično voće koja polako, ali sigurno osvaja Hrvatsku. Originalno potječe iz južne Amerike, točnije iz Brazila, a mi smo ju za sada u Hrvatskoj pronašli kod Mame Organice koja već nekoliko godina dostavlja ovo ukusno voće koje slovi za pobjednika C-vitamina. Uz to sadrži velike prirodne količine joda koji pomaže radu i reguliranju štitnjače. Također, kada zagrizete ili prepolovite zeleni plod širi se posebna egzotična aroma, a okus podsjeća na kombinaciju kivija i papaje. Meso ploda je iznimno sočno, pomalo kiselkasto, ali iznimno ukusno i zdravo. Također, zimzeleno drvo nosi prekrasne bijele cvjetove tako da je dekorativan za vaš vrt, a može se formirati i u oblik grma.
flash!
Napravite džem od ovog tropskog voća
Ništa jednostavnije nije od ove ideje pri čemu plodove feijoe nećete trebati kuhati, prokuhavati niti tretirati. Dovoljno je samo oprati kilogram feijoe, odrežite vrhove i usitnite ih u miješalici. Napravljenoj smjesi dodajte 500 g šećera, a umjesto toga može se koristiti i med. Sve skupa dobro promiješajte i pustite da odstoji dok smjesa ne omekša i sastojci se povežu.
Više informacija kako do feijoe potražite ovdje.
Foto: Unsplash