Već nekoliko godina uživam u ukusnom cideru Buzdovan. Isto toliko godina mi je drago da hrvatsko tržište ima ovakav odličan domaći proizvod, rezultat ručno branih i fermentiranih 100% domaćih jabuka.
Kako kažu: Aromatika, pjenušavost i svježina uz mali sadržaj šećera moćne su atribucije cidera Buzdovan, vrhunskog vina od jabuke. Iza ove kvalitetne priče stoji hrabri vizionar Tomislav Veseljak koji polako i uvjerljivo gradi uspješnu priču o brendu. Dopustite da vam ju ispričamo.
Je li sada vrijeme jabuka iz kojih nastaje najbolji domaći craft cider?
Berbe polako završavaju, ova godina je bilo vrlo izazovna za proizvođače jabuke zbog klimatskih neprilika (mraz, tuča), no nekako smo se uspjeli organizirati i doći do potrebne jabuke za cider. Rok berbe i zrelost jabuke ključni su korak u proizvodnji. Za cider koristimo isključivo jabuke s kasnim dozrijevanjem, a budući da su za svaki sortiment potrebni određeni parametri poput arome, strukture, trpkosti i kiseline važno je pogoditi pravo vrijeme berbe. Ove godine uz potporu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu radimo istraživanje na starim tradicionalnim sortama. Upravo smo završili s berbom starog sortimenta iz voćnjaka koji se nalazi podno Papuka i mogu reći da smo vrlo zadovoljni rezultatima. Trenutno smo u procesu fermentacije, iznimno bitnoj fazi proizvodnje, rezultati su obećavajući i jedva čekamo degustaciju.
Reci mi kako si se našao u priči zvanoj Buzdovan koja je započela 2017. godine?
Po profesiji sam enolog. Završivši Agronomski fakultet u Zagrebu znanje i iskustvo stjecao sam u inozemstvu, točnije u Francuskoj, Kaliforniji i Novom Zelandu. Države koje sam spomenuo ne samo da su poznate po proizvodnji vina već i po proizvodnji cidera. Cijela ta vinska-cider kultura navela me na razmišljanje zašto ne iskoristiti potencijal hrvatske jabuke, pogotovo bogatstvo starog i tradicionalnog sortimenta.
Po povratku u Hrvatsku krenuo sam u realizaciju ideje. Prvi izvor jabuke bio je sjever Hrvatske, točnije Međimurje, od kuda i potječe naziv brenda (Buzdovan cider) prema legendi iz tog kraja.
U 16. stoljeću na turniru grofa Jurja IV. Zrinskog pobijedio je plemeniti vitez Nikola Malikoci. Da bi vitezu pomogao ugovoriti zaruke s njegovom ljubljenom Izabelom Petroci, grof Zrinski mu je darovao dvorac Gradiščak i toliko zemlje uokolo, koliko daleko Nikola baci svoj buzdovan. Vitez je snažno zamahnuo i buzdovan je pao na mjesto gdje danas rastu jabuke od kojih nastaje ovaj cider.
Prvi batch pokazao se vrlo uspješnim, kao i pozitivne reakcije okoline, što nam je dalo motivaciju za nastavak.
Tko još s tobom čini tim iza Buzdovana?
Trenutno sam jedina odgovorna osoba, no prema potrebi i ovisno o sezoni angažiram ljude za ispomoć. Naravno tu je i svesrdna pomoć mojih prijatelja i obitelji i rekao bih da svi oni pripadaju timu iza Buzdovana.
Za sve koji ne znaju, što točno čini pravi craft cider?
Dobro pitanje. Unazad nekoliko godina pivska craft scena u Hrvatskoj otvorila je vrata novoj, drugačijoj perspektivi i konzumaciji pića. Počelo se cijeniti nešto što nije industrija, ljudi razmišljaju o okusima, cijene malu proizvodnju i spremni su platiti više ako je nešto kvalitetno. Mislim da je vrlo dobro da u Hrvatskoj postoji takva ponuda.
Da se vratim na pitanje, dobar craft cider čini prvenstveno dobra jabuka, mi tražimo isključivo lokalno, dakle želimo podržati zajednicu i malog proizvođača jabuke. Vjerujem da dobrobit craft proizvodnje leži i u činjenici da ostavlja pozitivan učinak na društvo i razvija društveno odgovorno poslovanje.
Kako si zadovoljan s razvojem brenda na domaćem tržištu?
Uf, nije lako…ne mogu se baš pohvaliti da smo razvalili scenu. Cider je kod nas još uvijek dosta nepoznat, ljudi imaju krivu percepciju o kakvom se piću radi.
Često susrećem komentare poput “jel’ to ono nešto jako slatko” ili “super mi je ono vaše pivo”. Nije lako biti pionir u proizvodnji, ma koliko god super zvučalo biti prvi.
Kroz degustacije i društvene mreže nastojimo upoznati ljudi sa ciderom i proizvodnjom cidera. Naša vrata u proizvodnom pogonu na Žitnjaku su uvijek otvorena za posjetu i čašicu razgovora.
Je li se scena po pitanju craft cidera razvila unatrag nekoliko godina?
Popularnost craft cidera u svijetu i Europi je u značajnom porastu. Ljudi traže piće koje je svježe, lagano pjenušavo s nižim sadržajem alkohola, nešto vrlo slično vinu, ali da ima neku jednostavnost i pristupačnost.
Kako stojite izvan granica Hrvatske?
Preko distributera plasirali smo neke manje količine u Crnu Goru i Sloveniju. Ove godine prisustvovali smo na sajmu u Francuskoj, CiderExpo u Normandiji, gdje smo ostvarili kontakte koje ćemo sigurno iskoristiti u daljenjm radu na izvozu.
Koji sve prozivodi danas čine Buzdovan cider?
U ponudi imamo 5 stilova od kojih su 2 stalna te 3 sezonska stila. Buzdovan Dry Apple cider (bijela etiketa) je naš klasik i čine ga 3 sorte jabuke: Granny Smith, Idared, Jonagold. Red Apple cider SemiDry (crvena etiketa) je nešto slađeg okusa, kombinacija jabuke Idared i Jonagold. Dolaskom proljeća u ponudi je Apple & Elderflower cider, odnosno cider s cvjetovima bazge, a zimi proizvodimo Spiced Apple cider, cider začinjen aromama cimeta, klinčića i karamele. U suradnji s nekim ugostiteljima razvili smo i Hot Apple cider koji se konzumira ugrijan kao kuhano vino. Trenutno testiramo nove okuse i razvijamo nove stilove tako da bi kraj godine trebao donijeti neke novitete.
3 stvari koje svatko mora znati o Buzdovan cideru?
Nije pivo : ). Domaći je proizvod. Trenutno jedini u Hrvatskoj.
Gdje se mogu popiti odnosno kupiti Buzdovan cideri?
Za degustaciju i kupovinu uvijek se možete javiti putem maila ili društvenih mreža. Dostava na području grada Zagreba je besplatna. Kupovina je moguća i preko web shopa, www.buzdovan.hr . Također prisutni smo diljem hrvatske u dućanima i barovima koji se bave prodajom craft proizvoda.
Foto: Sanja Bistričić