Ovaj vikend u Splitu je započelo novo izdanje Split Spring festivala, i to u jesenskom ruhu s dodatkom September edition.
Unatoč novom terminu, Splićani i turisti koji iskorištavaju zadnje trenutke ljeta, pohrlili su u Đardin i uživali u predivnoj atmosferi, odličnoj spizi, piću i zabavi. Ovdje preko dana možete uživat u piknik zoni i zavaliti se na ležaljke i dekice, u zoni za čitanje možete uživati u super popularnim književnim naslovima, možete se slikati u kreativnim foto kutcima, a oni najmanji mogu se igrati u djelu parka osmišljenom za djecu.
S obzirom da su na “ulicu” izašli neki od ponajboljih splitskih ugostitelja, hrana koja se može probati na festivalu zaista je spektakularna, a mi vam donosimo neki kratki pregled po kućicama.
Artičok – Juneća prsa
Omiljena splitska gastro destinacija na festival je donijela razne varijante “posebnih sendviča” pa tako imamo vučenu svinjetinu s chutneyem od jabuke i dressingom od limuna i meda, dimljena juneća prsa s coleslawom, hummusom i coulisom od rajčice te glazirana juneća koljenica s majonezom s ružmarinom i ukiseljenom kapulom. Ovdje možete pronaći i najpopularniji desert festivala – cannoli s kremom od limuna.
Šug – Brujet kozicama
Chef Duje Kanajet svako jutro kad dođe u Đardin prvo baci kapulu u svoju teču i onda od tuda kreću njegovi specijaliteti: jelen u šugu, gregada, brujet s kozicama, makaruni sa šalšom i tikvicama te pašteta od kozica.
Misto – Komiška pogača
Popularno Misto na festivalu nam nudi tradicionalni dalmatinski specijalitet na svoj način – rolanu varijantu Komiške pogače, tu je i savijača s blitvom, ali i street food pašticada, brudet i njihov poznati burger te fish i vege burgeri.
Maka Maka – Poke s biftekom
Ova kućica oličenje je zdravog street fooda, poke zdijele u raznim varijantama, kao i acai, svježi sokovi, smoothiji i fini kokteli. Tijekom vikenda kao najpopularnije jelo nametnula se poke zdjela s komadićima bifteka.
MazzgoonXNoor bar – Ebi Katsu
Mazzgoon je pripremuo odlične varijante poznatih street food specijaliteta na svoj način. Tako svojoj ponudi imaju cubano sendvič, bao bun s potrbušinom, njihov Tony specijal burger te svakako treba izdvojitu Ebi katsu sendvič za kojim su svi poludjeli tijekom vikenda.
Maestro by Biberon – Vrat crne slavonske svinje
Novotvoreni splitski grill Maestro brzo je osvojio srca Splićana s odličnim ćevapima, gurmanskom pljeskavicom i definitivnim favoritom – vratom crne slavonske svinje.
American bar Dollar iz Varaždina
Presimpatični Varaždinci omiljena su kućica među Splićanima, imaju odlične burgere od kojih treba izdvojiti tri najpopularnija Cheese Dollar s pohanim sirom, Double trouble s dvostrukom pljeskavicom i pohanim lukom te Sweet billy s karameliziranim lukom.
Biberon sushi – Gyoze
Azija je najpoznatija svjetska street food destinacija, a na Split Spring nam upravo Biberon sushi donosi neke od najpoznatijih street food specijaliteta poput gyoza, koje nude čak i u vege varijanti, ebi tempure te naravno losos rolica.
Fabrique – Spare ribs sandwich
Omiljena splitska lokacija za grill na Split Springu uvijek privlači veliki broj posjetitelja svojim punjenim pljeskavicama, djevojačkim snom te Spare ribs sendvičem.
Kabinet – Punjena vješalica
Još jedna novootvorena splitska lokacija oduševljava svojim grillom te tradicionalnim specijalitetima u našoj grill zoni. Preporučamo ne propustiti sarmu to go i punjenu vješalicu. A tu su i direktorski šnicl, pohani sir i “debela paprika” – pohana paprika sa sirom.
Sve u svemu, ponuda je zaista raznovrsna i ima ponošto za svakoga, i za velike i za male, i za vegane i za mesoljupce. Ono što je posebno zanimljivo je da su se splitski ugostitelji odmakli od klasične i uobičajene street food ponude na festivalima i ponudili nešto drugačije te pokazali da je street food puno više od burgera. U Đardinu se ovi specijaliteti uglavnom kombiniraju uz hladni Staropramen, ledenu Coca-Colu, te Kutjevo premium graševinu i rose.
flash!
Split Spring, September edition traje do kraja tjedna i ukoliko ste u blizini ili vas put nanese u Split definitivno ga ne smijete propustiti. Svaku večer su od 20h lagani DJ i akustični nastupi, pa tako u ponedjeljak nastupa Saxofonist Chuck Borris, u utorak DJ Matthew Bee, a u srijedu Mate Grgat. A kućice su pripremile odlične koktele na bazi Jack Danielsa, Botanist gina te Finlandia vodtke.
Radno vrijeme je preko tjedna od 12 do 23h te petkom i subotom do ponoć.