Veganske okruglice uvijek su dobar izbor za lagano, jednostavno i ukusno jelo, a njihova ljepota je u tome što ih možete svaki put pripremiti s različitim namirnicama, kao što su leća, slanutak, heljda, gljive ili grah, tako da vam baš nikada ne dosade.

Za zvijezde ovog recepta Kriška i po odabrala je domaći crni grah i bukovače u kombinaciji s palentom i pasatom od istarskih rajčica iz ekološkog uzgoja OPG-a Chiavalon. Ove fine namirnice dio su bogate ponude “hrane s izvora” Malog placa koji već godinama okuplja desetke provjerenih malih lokalnih proizvodača koji uzgajaju hranu na ekološki i biodinamički način. S kvalitetnim namirnicama punih okusa i zanimljivim receptom ne možete fulati!

Sastojci

1/2 šalice suhog crnog graha
2 šalice bukovača narezanih na male kockice
1/3 šalice heljde*
1 glavica luka
2 jušne žlice lanenih sjemenki
1/2 šalice vode
1 šalica krušnih mrvica od pira**
1 čajna žličica soli
2 jušne žlice soja sosa
1 čajna žličica dimljene slatke paprike
1/2 čajne žličice mljevenog kima

* za ovaj recept je potrebna suha sirova heljda, ne heljdina kaša
** ako redovito pečete kruh, sasušene ostatke možete samljeti i sami napraviti mrvice; ja ih najčešče radim od kiselog kruha od pira, ali bilo kakav kruh od žitarica je dobar

Priprema

Namočite crni grah i heljdu preko noći. Odlijte vodu od namakanja i skuhajte grah u posoljenoj vodi (oko 30-40 minuta, odnosno dok ne omekša). Mahunarke je poželjno kuhati u slanoj vodi kako im okus kasnije ne bi bio “prazan”. Ostavite ga da se hladi u vodi i apsorbira tekućine koliko treba, pa ocijedite višak tekućine ako ga ima. Narezane gljive i luk prodinstajte na tavi s malo vode, dodajte im kim, dimljenu papriku i sol i nastavite dinstati dok ne izgube dio vlage. Sameljite lanene sjemenke, pomiješajte ih s vodom i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi pustile sluz. Ubacite gljive, luk, grah, heljdu, soja umak i vodu s lanom u sjeckalicu i usitnite da se smjesa dobro poveže. Prebacite smjesu u zdjelu, dodajte krušne mrvice i dobro pomiješajte. Ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi da se smjesa stisne. Oblikujte kuglice i pecite ih u pećnici na 190 °C oko 25 minuta, dok ne dobiju hrskavu koricu izvana. Poslužite uz umak od rajčice i palentu.

Do nekog novog recepta, istražite Instagram profile Malog placa i Kriške i po i inspirirajte se njihovim „finim“ postovima.