Recept za odličan vikend ručak donosimo iz širokog gastro opusa Nine Stojanov koja stoji iza bloga Moja dalmatinska kuhinja – kozice u bijelom umaku s gorgonzolom i sirom creme de brie s domaćom tjesteninom od crnila sipe
Nedavno sam se upustila u izradu domaće tjestenine od crnila sipe. Zanimljivo je kako od samo par sastojaka možete stvoriti raj za svoje nepce,pogotovo ako ste veliki obožavatelj tjestenine. Čekala sam pravi trenutak kako bi je spojila sa idealnim umakom. Umak se sastoji od kozica, gorgonzole, creme de brie i vrhnja za kuhanje.
Sastojci za domaću tjesteninu :
- 200 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 2 žlice maslinovog ulja
- Žlica soli
- Crnilo od sipe
Od brašna, jaja, ulja i soli zamijesite tijesto. Dodajte crnilo od sipe.
Kada ste dodali crnilo, morat ćete dugo mijesiti dok vam tijesto ne poprimi jednaku boju. Pri izradi domaće tjestenine potrebno je malo strpljenja i truda kako biste dobili kompaktno tijesto.
Tijesto ćete sada razvaljati na pobrašnjenoj podlozi. Tijesto je tvrđe strukture, pa ćete je pritom duže razvlačiti dok ne postignete tanki sloj tijesta. Izrežite ga na jednake tanke trake i ostavite da se malo prosuši na zraku.
Sastojci za izradu umaka:
- 100 g očišćenih kozica
- 2 češnja češnjaka
- Maslinovo ulje
- Komadić sira creme de brie
- Komadić gorgonzole
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- Sol
- Papar
- List peršina
- 2 lista bosiljka
- 0,5 dcl prošeka
Na maslinovom ulju popržite iscjeckani češnjak. Dodajte očišćene kozice, začinite ih sa soli i paprom i ulijte prošek. Kozicama ne treba puno, dovoljno je da poprime boju, pa dodajte vrhnje za kuhanje. Kada ste dodali vrhnje, ubacite začinsko bilje i sireve. Kuhajte na laganoj vatri dok vrhnje ne zavrije i dok se sirevi potpuno ne otope. Umak servirajte s domaćom tjesteninom! U slast!
Ostale Ninine recepte potražite na blogu Moja dalmatinska kuhinja.