Priprema obroka tijekom tjedna izazovna je na brojne načine. Ne samo da smo nakon posla iscrpljeni, već često nedostaje i ideja – što uopće kuhati
Meal prep je izvrstan način da si olakšamo planiranje obroka, no mnogima klasično pripremanje obroka unaprijed jednostavno ne odgovara. Nekima nije privlačno smrzavanje i odmrzavanje hrane, dok drugima brzo dosadi jesti isto jelo tijekom više dana. Međutim, meal prep se može provesti i na sasvim drukčiji način te prilagoditi našim navikama i preferencijama. Ne mora se nužno raditi o pripremi obroka unaprijed – jednako važna je i organizacija namirnica. Ako nabavite dovoljno svestrane namirnice, s njima možete kreirati brojna jela koja nisu međusobno slična.
Tako, primjerice, od samo pet namirnica možete tijekom tjedna pripremiti pet sasvim različita obroka. Naravno, pritom ne računamo osnovne namirnice poput ulja, mlijeka, soli, papra i drugih začina te temeljne namirnice za kuhanje kao što su luk i češnjak . Čak i ako ne pratite ovaj specifičan plan, može vas inspirirati da prilagodite ili dodate još neku namirnicu i tako obogatite tjedni meni. Već samih pet namirnica u rotaciji dokaz su da je moguće kreirati raznolik jelovnik s brzim obrocima.
Za primjer uzimamo sljedeće namirnice (količine prilagodite broju članova u kućanstvu):
- cijelo pile
- svježi špinat
- jaja
- pasirana rajčica ili pelati
- svježe paprike
Ideje za brzinske i jednostavne recepte

Pileća prsa u umaku od rajčice s pireom
Ogulite krumpir, narežite ga na kocke, stavite u vodu, posolite i kuhajte ga dok ne omekša, što obično traje oko 15 do 20 minuta. Kad je kuhan, ocijedite ga, dodajte maslac i mlijeko te ga zgnječite dok ne dobijete glatki, kremasti pire. Po potrebi dodajte još mlijeka i posolite.
Posolite i popaprite pileća prsa. U tavi zagrijte ulje i kratko prepržite piletinu sa svih strana dok ne dobije lijepu zlatnu boju, otprilike tri do četiri minute sa svake strane, a zatim je izvadite i stavite sa strane. U istoj tavi dodajte sitno nasjeckani luk i pržite ga dok ne postane blago žute boje, a zatim dodajte češnjak i pirjajte još tridesetak sekundi. Nakon toga ulijte pasiranu rajčicu, dodajte malu žličicu šećera, sol, papar i suhe začine po želji, poput origana, bosiljka ili timijana. Prokuhajte i vratite piletinu u tavu, smanjite vatru, poklopite i pustite da se kuha još deset do petnaest minuta, dok piletina ne bude gotova.
Poslužite tako da na tanjur stavite porciju pirea, preko njega piletinu i umak od rajčice. Po želji ukrasite svježim peršinom ili bosiljkom.
Shakshuka

Shakshuka je jedno od onih jela koje možemo jesti za doručak, ručak ili večeru. The New York Times ima jedan od najpoznatijih recepata za klasik s jajima, s više od 20 tisuća pozitivnih recenzija. Iako original koristi feta sir, recept smo ovim povodom pojednostavnili i prilagodili namirnicama koje imamo na popisu.
U velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi zagrijte ulje. U tavi prvo pirjajte nasjeckani luk, a zatim dodajte češnjak i pirjajte dok ne omekša. Nakon toga umiješajte začine, idealno kim, kajensku i slatku mljevenu papriku. Ulijte pelate, dodajte sol i papar te pustite da sve zajedno krčka još deset minuta.
Zatim razbijte jaja i ubacite ih u tavu, posolite i popaprite po ukusu. U tavu nadodajte špinat po željenoj količini. Poklopite tavu poklopcem i pecite dok jaja nisu gotova. Na kraju posipajte korijanderom i poslužite jelo uz tostirani kruh, po želji.
Zapečena krilca, batak i zabatak s pommesom

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pileća krilca te batak i zabatak začinite solju, paprom te začinima po želji – naša je sugestija češnjak u prahu i mljevena paprika. U velikoj zdjeli začinjena krilca i zabatke pomiješajte s malo maslinovog ulja kako bi se ravnomjerno obložila začinima.
Krilca rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje i stavite ih u pećnicu i pecite otprilike 25 do 30 minuta, okrećući ih na pola vremena. Druga je opcija korištenje airfryera na specifičnim postavka za pečenje, ovisno o brendu airfryera.
Za to vrijeme pripremite zdraviju verziju pomfrita. Krumpir ogulite i narežite na tanke štapiće, zatim ih dobro posolite i premažite s malo ulja. Ako želite, možete dodati i malo paprike ili češnjaka u prahu za dodatni okus. Krumpiriće stavite u pećnicu i pecite 20 do 25 minuta, povremeno ih okrećući, dok ne postanu hrskavi i zlatni, ili ih pecite u airfryeru.
Kada su meso i pomfrit pečeni, poslužite ih zajedno, a po želji ih možete dodatno posuti svježim začinskim biljem poput peršina ili korijandera. Uz jelo se odlično slaže umak po izboru, poput ljutog, BBQ ili umaka na bazi jogurta.
Klasik: špinat na mlijeku, pire i kajgana

Klasik koji je brzo gotov i zasitan!
Ogulite krumpir, narežite ga na kocke i stavite u posudu s hladnom vodom i prstohvatom soli. Kuhajte ga dok ne omekša, otprilike 15 do 20 minuta, a zatim ga ocijedite. Dodajte maslac i malo mlijeka te ga zgnječite dok ne dobijete glatki i kremasti pire.
Dok se krumpir kuha, pripremite špinat na mlijeku. U tavi zagrijte malo maslaca, dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga popržite dok ne zamiriše. Zatim dodajte oprani i nasjeckani špinat te ga kratko pirjajte dok ne uvene. Ulijte mlijeko, dodajte malo soli i papra, i pustite da špinat kuha nekoliko minuta dok se mlijeko malo reducira i špinat postane kremast. Po želji možete zgusnuti špinat uz malo zaprške.
Za kajganu razbijte jaja u zdjelu, posolite i popaprite, a zatim ih istucite vilicom ili pjenjačom. U manjoj tavi zagrijte malo maslaca ili ulja, ulijte jaja i miješajte ih lagano na srednje niskoj temperaturi dok ne dobijete sočnu i mekanu kajganu.
Pileći paprikaš

Kako bismo se prilagodili našem popisu ključnih namirnica, prilagodit ćemo klasični recept za pileći paprikaš.
Za početak, pileće meso koje koristite (mogu biti batak i zabatak ili bijelo meso) posolite te popaprite. U velikoj tavi ili loncu zagrijte ulje i na njemu pržite nasjeckani luk dok ne postane staklast, a potom dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko propržite. Dodajte piletinu, začinite mljevenom slatkom i ljutom paprikom i lagano popržite sa svih strana. Nakon toga dodajte nasjeckanu papriku, pelate, lovorov list, popaprite, posolite i dodajte vodu tako da piletina bude prekrivena tekućinom. Poklopite i kuhajte na srednje laganoj vatri oko 35 do 40 minuta, povremeno provjeravajući i dolijevajući vodu po potrebi, dok piletina ne omekša. Za gustoću možete dodati laganu zapršku. Pred kraj kuhanja probajte i po potrebi dodajte još soli, papra ili malo mljevene paprike za dodatni okus. Pileći paprikaš poslužite uz kuhani krumpir.
Foto: Pexels


