Kad govorimo o mladolikom izgledu, najčešće prvo pomislimo na kreme, serume ili estetske tretmane. No ono što jedemo jednako snažno utječe na izgled kože

Hrana je, zapravo, svojevrsna “unutarnja kozmetika” jer svakim zalogajem unosimo nutrijente koji mogu pomoći u usporavanju starenja, poticanju stvaranja kolagena i zaštiti kože od štetnih vanjskih utjecaja. Zato se anti-age rutina ne skriva samo u neseseru nego i na tanjuru.

Losos

Losos, ali i druge masne ribe poput sardina ili skuše, obiluju omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale i pomažu održati kožu nahranjenom i elastičnom. Ove zdrave masti jačaju prirodnu barijeru kože pa ona dulje zadržava vlagu, što znači manje sitnih bora i suhoće. Uz to, losos je bogat i astaksantinom; snažnim antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja UV zraka i pridonosi ujednačenom tenu.

Avokado

Avokado je prava nutritivna bomba jer sadrži zdrave mononezasićene masti, vitamin E i vitamin C. Naime, kombinacija tih nutrijenata pomaže koži ostati glatka i podatna, dok vitamin C potiče produkciju kolagena, ključnog proteina za čvrstoću i mladolikost kože. Zahvaljujući visokim razinama luteina i zeaksantina, avokado štiti i od slobodnih radikala, a koža s vremenom izgleda punije i svježije.

Borovnice

Borovnice su sinonim za antioksidanse. Sadrže antocijanine; pigmente zaslužne za njihovu intenzivnu boju, ali i za snažnu zaštitu stanica od oksidativnog stresa. Oni pomažu u očuvanju kolagena i sprječavaju prerano starenje kože. Osim toga, borovnice poboljšavaju cirkulaciju i zdravlje kapilara, što znači da koža dobiva bolji dotok kisika i nutrijenata, a to se vidi u njezinom prirodnom sjaju.

Orašasti plodovi

Bademi, orasi, lješnjaci ili pistacije mali su zalogaji s velikim učinkom. Oni su bogati vitaminom E, mineralima poput selena i cinka te zdravim mastima koje podržavaju obnavljanje stanica. Vitamin E djeluje kao antioksidans i prirodni štit od štetnog UV zračenja, a cink potiče zacjeljivanje i regeneraciju kože. Stoga redovita konzumacija orašastih plodova pomaže koži ostati otpornija na vanjske utjecaje i manje sklona prijevremenom starenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eleanor Pendleton (@eleanorpendleton)

Tamna čokolada

Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa (70 % i više) odličan je izvor polifenola i flavonoida, antioksidansa koji dokazano poboljšavaju elastičnost i hidrataciju kože. Oni također pomažu u smanjenju osjetljivosti na sunce, što znači da koža sporije stari uslijed UV izlaganja. Naravno, riječ je o umjerenoj konzumaciji; nekoliko kockica dnevno dovoljno je da uživate u slatkom ritualu koji istovremeno djeluje i kao beauty saveznik.

Foto: Instagram/@sannevloet